Na hlavný obsah

Vyčerpanie z koncertovania či cestovania zaháňal Jimi Hendrix alkoholom a drogami

Zomrel ako 27-ročný.

Vyčerpanie z koncertovania či cestovania zaháňal Jimi Hendrix alkoholom a drogami
Na archívnej snímke z roku 1970 americký gitarista Jimi Hendrix vystupuje na anglickom ostrove Wight. Foto: TASR/AP

Žil síce krátko, ale na gitare hral tak, že dodnes inšpiruje tisíce gitaristov na celom svete. Hudobní kritici a fanúšikovia ho považujú za jedného z najlepších gitaristov v dejinách rocku.

Jimi Hendrix, fenomenálny ľavoruký americký gitarista, ale aj spevák a skladateľ, zomrel 18. septembra 1970 ako 27-ročný. Od jeho narodenia v nedeľu (27. 11.) uplynie 80 rokov.

Okrem Hendrixa, hviezdy slávneho festivalu Woodstock z roku 1969, zomreli vo veku 27 rokov zhodou okolností aj ďalšie osobnosti svetovej hudby. Do „Klubu 27-ročných“ sa zaradili napríklad Janis Joplinová, Jim Morrison, Kurt Cobain či Amy Winehousová.

Jimi Hendrix, rodným menom Johnny Allen Hendrix, sa narodil 27. novembra 1942 v americkom meste Seattle. V žilách gitarového kúzelníka kolovala indiánska a afroamerická krv. Jeho matka bola totiž sčasti Indiánka a otec Afroameričan.

Po rozvode rodičov sa o Jimiho Hendrixa a jeho piatich súrodencov staral otec Al Hendrix. Keďže však trpel nedostatkom peňazí, súrodenci postupne skončili v pestúnskej starostlivosti v iných rodinách.

Ľavoruký gitarista

Talent pre hudbu prejavil už v štyroch rokoch, keď hrával na ústnu harmoniku. V 16-tich rokoch výborne ovládal akustickú gitaru, ale v ľavom garde, napriek snahe otca urobiť z neho praváka.

Na strednej škole už vlastnil aj elektrickú gitaru a začal v kapele The Velvetones. Zakrátko sa stal členom skupiny The Rocking Kings, z ktorej prešiel do The Tom Cats.

„Mojím cieľom je splynúť s hudbou. Tomuto umeniu som zasvätil celý svoj život.“

Jimi hendrix

Hudobné aktivity budúcej ikony rockovej hudby narastali, čo sa prejavilo v zanedbávaní školy. Tú napokon nedoštudoval a v roku 1961 narukoval do americkej armády.

Na vojenskej základni Ford Ord v Kalifornii sa zoznámil s Billy Coxom, s ktorým zlaožil skupinu The King Casuals. Pri jednom zo zoskokov padákom si poranil nohu a jeho kariéra v armáde skončila.

Začal sa však ešte intenzívnejšie venovať kapele The King Casuals, ktorá sa postupne dostala do širšieho povedomia. Napriek tomu ju Hendrix opustil a stal sa členom zoskupenia The Vancouvers.

V roku 1963 hral na turné Little Richarda, po ktorom sa v roku 1964 usadil v New Yorku. O dva roky neskôr založil svoju prvú vlastnú kapelu Jimmy James & The Blue Flames.

Kapela Jimi Hendrix Experience

Na podnet Chasa Chandlera, manažéra a basgitaristu skupiny Animals, odišiel v septembri 1966 do Londýna, kde spolu Noelom Reddingom a bubeníkom Mitchom Mitchellom založil formáciu Jimi Hendrix Experience.

V súčasnosti už legendárne trio 13. decembra 1966, po kratšom európskom turné, vystúpilo s piesňou Hey Joe v televíznom programe Ready, Steady, Go!. O tri dni neskôr vyšla skladba ako singel, z ktorého sa po týždni predalo takmer 100.000 kusov.

V máji roku 1967 nahrala formácia Jimi Hendrix Experience prvý album Are You Experienced?. Ešte v tom istom roku, aj napriek častému koncertovaniu, vydal Hendrix so svojou kapelou druhý album Axis: Bold As Love.

Na archívnej snímke z roku1967 Noel Redding (vľavo), Jimi Hendrix (uprostred) a Mitch Mitchell z kapely Jimi Hendrix Experience.
Na archívnej snímke z roku1967 Noel Redding (vľavo), Jimi Hendrix (uprostred) a Mitch Mitchell z kapely Jimi Hendrix Experience.Foto: TASR/AP

Po európskej anabáze sa kapela vrátila v roku 1968 do Spojených štátov amerických. Koncom roka sa Hendrix s Reddingom a Mitchellom zavreli do štúdia a výsledkom bol úspešný dvojalbum Electric Ladyland, ktorý v októbri 1968 viedol americký rebríček.

V roku 1969 zahral Hendrix s formáciou Gypsy Sons And The Rainbow, zloženou len pre túto príležitosť, na legendárnom festivale Woodstock. Zároveň však skončila kapela Jimi Hendrix Experience a vznikla formácia Band Of Gypsies, s ktorou Hendrix do konca roka koncertoval v USA.

Po krátkom oddychu začiatkom roku 1970, vydal v júni Hendrix živý album Band Of Gypsies a v auguste odišiel do Londýna. Vystúpil na festivale Isle Of Wight, po ktorom vyrazil na turné po severnej Európe.

Vyčerpanie zaháňal alkoholom a drogami

Vyčerpanie z koncertovania, cestovania či nahrávania zaháňal alkoholom a drogami. Začal mať problémy s vystupovaním, počas koncertu v Madison Square Garden odišiel z pódia po druhej skladbe.

V londýnskom hoteli Samarkand napísal 17. septembra báseň The Story Of Life. O deň neskôr, 18. septembra 1970, našla bezvládneho Hendrixa v hotelovej izbe jeho priateľka Monika Dannemannová.

Pri jeho tele bolo takmer prázdne balenie liekov na spanie a dve vypité fľaše od vína. Jimi Hendrix pri prevoze do nemocnice zomrel.

Na snímke vľavo fotografia zosnulého amerického gitaristu Jimiho Hendrixa na výstave venovanej tomuto legendárnemu hudobníkovi.
Na snímke vľavo fotografia zosnulého amerického gitaristu Jimiho Hendrixa na výstave venovanej tomuto legendárnemu hudobníkovi.Foto: TASR/AP

Po jeho smrti vyšla viac ako desiatka albumov. Napríklad Valleys Of Neptune v marci 2010, koncertný Winterland v septembri 2011 či reedícia štúdiovky People, Hell and Angels v marci 2013.

Krátky, ale intenzívny životný príbeh Hendrixa ponúka aj knižka s názvom Začať od nuly, ktorá vyšla vo februári 2015.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet