Na hlavný obsah

Výpovede lekárov budú platné, ak sa ich požiadavky nezrealizujú do konca novembra

Upozornili na to odborári.

Výpovede lekárov budú platné, ak sa ich požiadavky nezrealizujú do konca novembra
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

Výpovede lekárov budú platné, ak sa ich požiadavky nezrealizujú do konca novembra. Upozornil na to podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Miroslav Mendel. Reagoval tak na prerušenie parlamentného zdravotníckeho výboru.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Hoci v utorok (29. 11.) ráno už zasadol parlamentný zdravotnícky výbor, ktorý bol uznášaniaschopný, po niekoľkých minútach z neho odišli opoziční poslanci. Nahnevalo ich, že ani v momente, keď mali diskutovať o podrobnostiach, vyrokovaných medzi odborármi a vládou, nemali pred sebou materiál, obsahujúci desiatky pripomienok koaličných poslancov.

„Poslanci rokujú o pravidlách, podľa ktorých budú žiť všetci ľudia v Slovenskej republike. Rokujú o vážnych veciach, čo sa týka zdravotného poistenia a starostlivosti. A my ani minútu pred hlasovaním nedostaneme návrh, o ktorom rokujeme. Je to absolútny amaterizmus,“ kritizovala opozičná poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

Odborárov obštrukcie znepokojili

Na rokovanie, ktoré sa medzičasom skončilo, prišli aj lekárski odborári, ktorých takéto obštrukcie znepokojili. „Odozvy z vedení nemocníc sú také, že ľudia sú veľmi nevózni. Sú pripravené personálne oddelenia, ktoré čakajú len na pokyny. Schyľujeme sa k tomu, aby sme to technicky vedeli zrealizovať. Pokiaľ sa to nezrealizuje do 30. 11., tak výpovede nie sú stiahnuté,“ hovorí jeden z odborárov Miroslav Mendel.

Na rokovanie prišiel aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). „Dohoda už bola oznámená, teraz sa už len precizujú technické veci, čo sa týka papierov. Jednak memoranda, jednak dodatkov k pracovným zmluvám o stiahnutí výpovedí a zároveň legislatívnych zmien, ktoré majú zabezpečiť, že od 1. 1. 2023 budú navýšené koeficienty platov,“ tlmočí ministrovo stanovisko hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Výbor pre zdravotníctvo má pokračovať aj v stredu (30. 11.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál