Na hlavný obsah

Vyšetrovanie výbuchov na plynovodoch Nord Stream potvrdilo sabotáž, tvrdí Švédsko

Na poškodených plynovodoch objavili zvyšky výbušnín.

Vyšetrovanie výbuchov na plynovodoch Nord Stream potvrdilo sabotáž, tvrdí Švédsko
Únik plynu z plynovodu Nord Stream 2 pod vodnou hladinou. Foto: forsvaret.dk

Vyšetrovanie septembrových únikov plynu z plynovodov Nord Stream potvrdilo, že išlo o sabotáž, uviedla v piatok (18. 11.) podľa agentúry Reuters švédska prokuratúra. Na poškodených plynovodoch objavili zvyšky výbušnín, dodala.

Švédske a dánske úrady vyšetrujú štyri úniky plynu z plynovodov Nord Stream 1 a 2 vo švédskej a dánskej výlučnej ekonomickej zóne v Baltskom mori. Vlastné vyšetrovanie oznámila aj nemecká generálna prokuratúra.

Dánsko minulý mesiac oznámilo, že podľa predbežných výsledkov vyšetrovania úniky plynu spôsobili mohutné explózie.

„Vykonaná analýza ukázala stopy výbušnín na viacerých predmetoch, ktoré zaistili v mieste únikov,“ uviedol švédsky prokurátor Mats Ljungqvist, ktorého poverili predbežným vyšetrovaním. Analytická práca bude podľa neho pokračovať, aby mohli z incidentu vyvodiť presvedčivejšie závery.

Európske štáty už skôr vyjadrili podozrenie, že plynovody prepravujúce plyn z Ruska do Európy poškodili zámerne. Rusko, ktorého pološtátna firma Gazprom je väčšinovým vlastníkom plynovodov, zo sabotáže obvinilo Západ. Ruské ministerstvo obrany koncom októbra pripísalo zodpovednosť britskému námorníctvu.

Západní politici ruské obvinenia odmietli a niektorí z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet