Na hlavný obsah

Významný predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Chersone zomrel

Mal autonehodu.

Významný predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Chersone zomrel
Protest Ukrajincov proti ruskej okupačnej správe v Chersone. Foto: TASR/AP

Zástupca šéfa ruskej okupačnej správy v ukrajinskej Chersonskej oblasti Kirill Stremousov v stredu (9. 11.) zahynul pri dopravnej nehode. Informovali o tom ruské agentúry, ktoré sa zhodne odvolávajú na miestne úrady. 

Smrť jednej z najvýraznejších postáv Moskvou dosadenej správy v okupovanej časti Ukrajiny prichádza v čase množiacich sa správ o ruskom ústupe z Chersonskej oblasti.

„Je to pravda,“ potvrdila správy o Stremousovej úmrtí agentúre TASS kancelária Ruskom dosadeného šéfa Chersonskej oblasti.

Oblastný minister zdravotníctva Vadim Ilmijev podľa agentúry Interfax novinárom oznámil, že nehoda sa odohrala na ceste medzi Chersonom a mestom Armjansk, ktorá vedie na Ruskom anektovaný ukrajinský polostrov Krym. Sústrasť vyjadril tiež Ruskom dosadený gubernátor Sevastopolu Michail Razvozžajev.

Výrazná tvár ruskej okupácie

Stremousov bol jednou z najvýraznejších verejných tvárí ruskej okupácie Ukrajiny. Na sociálnych sieťach zverejňoval mnohokrát agresívne vyhlásenia, z ktorých posledné sa objavilo v stredu ráno. V súvislosti s prudkými bojmi medzi ukrajinskou a ruskou armádou pri meste Snihurivka v ňom napísal, že situácia je „v tejto fáze plne pod kontrolou“.

Na sociálnych sieťach pravidelne zverejňoval tiež videá o situácii na fronte, okrem iného aj v rýchloidúcich vozidlách, pripomenula agentúra Reuters. Vzhľadom na silnejúcu ukrajinskú protiofenzívu v poslednom čase tiež vyzýval civilistov na evakuáciu zo západného brehu Dnepra.

Stredajšie nepotvrdené informácie na sociálnych sieťach hovoria o ruskom ústupe z niektorých dlho držaných pozícií na pravom brehu rieky.

Rusko koncom septembra anektovalo Chersonskú oblasť spolu s tromi ďalšími ukrajinskými regiónmi. Stalo sa tak na základe pseudoreferend, ktoré Kyjev aj Západ označili za neplatné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet