Na hlavný obsah

Wales žiada fanúšikov Harryho Pottera, aby na hrobe škriatka Dobbyho nenechávali ponožky

Úrady sa odvolávajú na ohrozenie ekosystému.

Wales žiada fanúšikov Harryho Pottera, aby na hrobe škriatka Dobbyho nenechávali ponožky
Na snímke je škriatok Dobby. Foto: TASR/AP

Walese žiada fanúšikov čarodejníckeho učňa Harryho Pottera, aby prestali nechávať ponožky na pomyselnom hrobe škriatka Dobbyho. Nachádza sa na pláži Freshwater West v grófstve Pembrokeshire na západe Walesu.

Úrady sa odvolávajú na ohrozenie tamojšieho ekosystému. Ako vo štvrtok (3. 11.) informoval denník The Washington Post, pláž Freshwater West bola kulisou pre scénu zachytávajúcu vo filme Harry Potter a Dary smrti Dobbyho posledné chvíle.

Na pláži označuje jeho hrob drevený kríž osadený na vrchole kopčeka z pomaľovaných skál spolu s kameňom, ktorý zanechal Harry na pamiatku svojho priateľa s nápisom „TU LEŽÍ DOBBY, SLOBODNÝ ELF.“

Fanúšikovia k tomuto „hrobu“ na pláži prinášajú pomaľované kamienky, ale aj hromady ponožiek a iných odevov. Tie mali domácim škriatkom ako Dobby pomôcť získať slobodu z nevoľníckeho života.

Podľa ekológov, ktorí oblasť skúmali v rámci osemmesačnej revízie, by však toto hromadenie cudzorodých predmetov mohlo poškodiť ekosystém pláže.

Na snímke je kôpka pomaľovaných kameňov a ponožiek na pláži.
Fanúšikovia na hrobe fiktívneho škriatka nechávali pomaľované kamene a ponožky.Foto: Twitter/Pop Crave

Úrady pôvodne zvažovali zbúranie pamätníka Dobbymu. Po dlhšom zvažovaní však minulý týždeň padlo rozhodnutie o zachovaní „hrobu“ za podmienky, že na mieste nesmú zostať žiadne darčekové predmety.

Ako miesto Dobbyho posledného odpočinku túto pláž ročne navštívi približne 75 000 ľudí. Tí často prekračujú kapacitu a niekedy po sebe zanechávajú predmety ako prejav sympatií či pocty románovej postave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet