Na hlavný obsah

Z kozmodrómu v púšti Gobi odštartovala raketa mieriaca k čínskej vesmírnej stanici

Je v nej trojčlenná posádka.

Z kozmodrómu v púšti Gobi odštartovala raketa mieriaca k čínskej vesmírnej stanici
Traja čínski tajkonauti, ktorí leteli na čínsku vesmírnu stanicu Tchien-kung (Nebeský palác). Foto: TASR/AP

Z kozmodrómu v púšti Gobi odštartovala čínska vesmírna loď Šen-čou 15 so trojčlennou posádkou na palube. Mieri k čínskej vesmírnej stanici na obežnej dráhe Zeme, kde vystrieda troch astronautov, ktorí sú na stanici od tohtoročného júna.

Zavŕši tým tiež poslednú fázu konštrukcie čínskej vesmírnej stanice. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

Misia lode Šen-čou 15 odštartovala z kozmodrómu Ťiou-čchüan o 16:08 SEČ. Do vesmíru ju vyniesla raketa Dlhý pochod 2F. Posádke velí 57-ročný Fei Ťün-lung, veterán misie Šen-čou 6 z roku 2005.

Jeho kolegovia Teng Čching-ming a Čang Lu sa do vesmíru vydávajú prvýkrát. Trojica z lode Šen-čou 15 strávi šesť dní s tromi astronautmi, ktorí sa po skončení svojej šesťmesačnej misie vrátia na Zem.

Tretí a posledný modul sa na konci októbra pripojil ku stanici, čo je jeden z posledných krokov vo vyše desaťročnom úsilí Číny o udržanie stálej prítomnosti na obežnej dráhe. Stanica po pripojení vesmírnej lode dosiahne maximálnu veľkosť, v ktorej zostane do odletu súčasnej posádky.

Dokončenie prvej čínskej vesmírnej stanice, ktorej životnosť Peking plánuje až na 15 rokov, bude míľnikom v ambíciách Číny na nízkej obežnej dráhe Zeme. Starnúca Medzinárodná vesmírna stanica (ISS), ktorú spravuje americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), by mohla ukončiť prevádzku do konca tohto desaťročia.

Čínska vesmírna stanica Tchien-kung vzniká bez pomoci iných štátov. Čína sa na projekte ISS nepodieľa pre nesúhlas USA. Tým sa nepáči, že čínsky vesmírny program riadi vojenské krídlo čínskej komunistickej strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet