Na hlavný obsah

Z Kyjeva do Chersonu odišiel prvý vlak po deviatich mesiacoch okupácie

Mal by byť začiatkom pravidelnej linky medzi týmito mestami.

Z Kyjeva do Chersonu odišiel prvý vlak po deviatich mesiacoch okupácie
Na snímke vlak, ktorý dopravil cestujúcich z Kyjeva do Chersonu. Foto: NY Times

Prvý vlak od začiatku ruskej invázie dorazil v sobotu (19.11.) po 11-hodinovej ceste z ukrajinskej metropoly Kyjev do mesta Cherson.

Ide o významný krok k obnoveniu spojenia medzi Kyjevom a týmto dôležitým mestom nachádzajúcim sa na juhu Ukrajiny, uvádza denník The New York Times.

Vlakové spojenie sa obnovilo týždeň po tom, ako ukrajinské jednotky získali späť kontrolu nad Chersonom z rúk okupantov.

Vlak, ktorý ráno dorazil do Chersonu, prepravil 200 cestujúcich a mal by byť začiatkom pravidelnej linky medzi týmito mestami, oznámil na telegrame vysoký predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

„Toto je náš víťazný vlak! Tak ako tento vlak, vrátime do Chersonu všetko, čo je potrebné pre normálny život!“ napísal Tymošenko. Na videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach je vidno, ako vlak odchádza za jasotu ľudí.

Ukrajinské úrady uviedli, že vlak bude premávať z Kyjeva do Chersonu v párne dni a naspäť v nepárne dni. Vlaková doprava sa o niekoľko dní skôr obnovila aj medzi Kyjevom a Mykolajivom, zničeným prístavným mestom na pobreží Čierneho mora.

Predstavitelia železníc vtedy uviedli, že obnovenie spojenia s Chersonom je náročné, pretože ruské sily pri ústupe značne zamínovali koľajnice, čo viedlo k výbuchom, ktoré v uplynulých dňoch zranili najmenej deväť železničiarov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet