Na hlavný obsah

Z Ukrajiny vyplávali tri lode naložené obilninami

Rusko a Ukrajina podpísali dohodu o vývoze obilia v júli.

Z Ukrajiny vyplávali tri lode naložené obilninami
Ilustračná snímka - obilie. Foto: TASR

Tri nákladné lode naložené obilninami opustili v utorok (1. 11.) ukrajinské prístavy. „Presun týchto plavidiel odsúhlasila ukrajinská, turecká a OSN delegácia… Ruská delegácia bola informovaná,“ ​​uviedlo pre agentúru AFP Medzinárodné koordinačné centrum (ICC) so sídlom v Istanbule.

Rusko a Ukrajina podpísali v júli dohodu sprostredkovanú Tureckom a Organizáciou Spojených národov, ktorá umožnila obnovenie vývozu ukrajinského obilia po mori s cieľom zmierniť globálny nedostatok potravín.

Dovtedy ukrajinské prístavy blokovala vojenská invázia Ruska. Dohoda vytvorila pre lode bezpečný koridor z ukrajinských prístavov na kontrolu do tureckého Istanbulu.

Rusko v pondelok (31. 10.) uviedlo, že nemôže zaručiť bezpečnosť plavby a považuje dohodu za „ťažko uskutočniteľnú“ bez jeho účasti. Moskva pred niekoľkými dňami oznámila zámer na neurčitý čas odstúpiť od dohody, pretože obviňuje Ukrajinu z „masívneho“ útoku dronmi na čiernomorskú flotilu lodí na anektovanom Krymskom polostrove.

Na inšpekcie prichádzajúcich i odchádzajúcich lodí dozerali predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN. Doteraz umožnila odblokovanie deväť a pol milióna ton obilnín z ukrajinských prístavov. Platnosť dohody z júla mala byť obnovená 19. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet