Na hlavný obsah

Za technické problémy v parlamente môže zlé prepojenie káblov. Zodpovedný je za to jeden z poslancov

Polícia vyšetruje, či išlo o nedbanlivosť alebo úmysel.

Za technické problémy v parlamente môže zlé prepojenie káblov. Zodpovedný je za to jeden z poslancov
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Za technické problémy, ktoré minulý týždeň vo štvrtok (27. 10.) mali za následok prerušenie parlamentnej schôdze, môže zlé prepojenie káblov. Zodpovedný je za to jeden z poslancov Národnej rady (NR) SR. Uviedol to v stredu (2. 11.) predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„Bol to jeden poslanec NR SR, ktorý to urobil, ale nebudem to ďalej špecifikovať,“ vyhlásil. Dodal, že v súvislosti s incidentom podali trestné oznámenie. Polícia vyšetruje, či incident spôsobila nedbanlivosť alebo úmysel. „Prebieha komunikácia aj s Národným bezpečnostným úradom,“ dodal Kollár.

Dostali sme upozornenia z Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktoré máme aplikovať, skonštatoval Kollár. Vo štvrtok (3. 11.) budú v NR SR simulovať riadne hlasovanie a skúšať systémy. Otestujú či prijaté opatrenia sú dostatočné. Schôdza parlamentu bude pokračovať v utorok (8. 11.) ráno o deviatej.

Kollár zdôraznil, že hovoril s každou politickou stranou okrem SaS. Tá vyzvala Kollára, aby stanovil pokračovanie aktuálnej schôdze na stredu 2. novembra, keď bola aj riadne plánovaná.

O presunutí schôdze na utorok 8. novembra rozhodlo poslanecké grémium. „Súhlasili všetci, okrem pani Zemanovej, ktorá reprezentuje asi 13 % poslancov NR SR,“ vyhlásil Kollár. Anna Zemanová je predsedníčka poslaneckého klubu SaS.

Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) dodal, že otestovanie hlasovacieho systému je veľmi dôležité aj preto, lebo sa bude hlasovať aj o návrhu nového štátneho rozpočtu, ktorý je najdôležitejším zákonom roka.

Vinník sa priznal

Poslanec Róbert Halák (OĽANO) sa k činu priznal a tvrdí, že nešlo o zámer. Netušil, že by zle zapojeným káblom počas zasadnutia parlamentného výboru pre kultúru a médiá mohol znefunkčniť celý systém v parlamente.

„Otvoril som prázdny stolík, tam je totižto taký kábel, ktorým sa viete napojiť na svoj počítač. Nevšimol som si, že je niekde pripojený. Mal som kábel v ruke, debatovali sme a keď som chcel zatvoriť skrinku, tak som jednoducho kábel zasunul do konektora. Toto bolo to, že úplne neúmyselne. By mi ani nenapadlo, že sa vypojí celý parlament,“ vysvetlil Halák.

Vedenie parlamentu aj viacerí poslanci si myslia, že z jeho strany nešlo o úmysel, ale len o náhodu, ktorá odhalila problém. Podľa odborníkov je na vine zle prepojená sieť.

„Existuje elementárne nastavenie siete, ktoré vedia aj menej pokročilí systémoví administrátori spraviť. To zabezpečí, že presne proti tomuto kroku sa sieť ochráni a slučka, ktorá sa tam udiala, sa vlastne vyradí preč a sieť bude ďalej funkčná bez nejakých problémov,“ uviedol šéfredaktor IT portálu zive.sk Filip Hanker.

SaS tvrdí, že Kollár o odklade schôdze rozhodol svojvoľne

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová vyhlásila, že SaS nesúhlasí, aby parlamentná schôdza pokračovala až 8. novembra. „Považujeme za neprijateľné, aby si poslanci bezdôvodne predlžovali jesenné prázdniny,“ dodala.

„Predseda NR SR si svojvoľne presadil, že schôdza bude pokračovať až 8. novembra“. Nemal súhlas grémia, tvrdí Zemanová. Kollár na svojej tlačovej besede tvrdil, že odklad schôdze schválilo poslanecké grémium a proti bola len Zemanová.

Podľa nej musí v takýchto prípadoch návrh na odklad schôdze odhlasovať NR SR. Kollár sa teda rozhodol svojvoľne, tvrdí. „Všetko toto svedčí o anarchii vo vedení NR SR a možno ide aj o úmysel,“ dodala.

Je zrejmé, že menšinová vláda nemá dosť poslancov, povedala. „Počíta každý jeden hlas a nechce rokovať, kým nemá napočítaných dostatok poslancov,“ skonštatovala.

Rovnaká názor zastáva ajpodpredseda SaS Branislav Gröhling. „Menšinová koalícia Eduarda Hegera každý deň potvrdzuje, že nie je schopná vládnuť. Schvaľovať zákony a pomoc pre ľudí nie je momentálne témou dňa, témou dňa je oddych,“ vyhlásil.

Strana SaS podľa neho nechcela blokovať schôdzu, ale jej poslanci chceli vyjadriť svoj názor hlasovaním.

Chaos nie je spôsobený „akože hekerským útokom“, ale Kollárovým vedením, dodal. Podľa neho Boris Kollár manipuluje s parlamentnými procesmi s cieľom, aby „ovplyvnil aj výsledok hlasovania“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko