Na hlavný obsah

Za víťazstvo Ruska by štáty NATO zaplatili vysokú cenu, tvrdí Stoltenberg

Vyzval štáty, aby nepoľavovali v pomoci Ukrajine.

Za víťazstvo Ruska by štáty NATO zaplatili vysokú cenu, tvrdí Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok (21. 11.) poslancov z členských krajín Aliancie varoval pred poľavujúcou pomocou Ukrajine. Povedal, že štáty NATO by za prípadné víťazstvo Ruska zaplatili vysokú cenu, informovala agentúra DPA.

Stoltenberg na parlamentnom zhromaždení NATO pripustil, že podpora Ukrajiny so sebou nesie náklady a že mnoho ľudí sa potýka s problémami pre rastúce ceny energií a potravín. Ak by však ruský prezident Vladimir Putin dostal šancu zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, stálo by to podľa šéfa NATO ešte viac.

„Autoritárske režimy na celom svete by sa tak dozvedeli, že brutálnou vojnou dosiahnu, čo chcú,“ uviedol. Svet by potom bol podľa neho v ešte väčšej neistote a štáty NATO zraniteľnejšie. Preto treba stáť na strane Ukrajiny tak dlho, ako bude treba, dodal Stoltenberg.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok oznámil, že koncom tohto mesiaca začne v Tolede fungovať nové výcvikové stredisko pre ukrajinských vojakov. Na Ukrajinu v najbližších týždňoch podľa neho tiež vyrazia španielski policajti, aby pomohli s vyšetrovaním údajných ruských vojnových zločinov.

Stoltenberg západné krajiny tiež v súvislosti s odklonom od dodávok ruských energetických surovín varoval, aby si dávali pozor a nevytvorili si novú závislosť od Číny. „Vidíme rastúce snahy Číny o kontrolu nad našou kritickou infraštruktúrou, dodávateľskými reťazcami a kľúčovými odvetviami priemyslu,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet