Na hlavný obsah

Záchranné stanice pre divokú zver bojujú s nedostatkom peňazí

Pasujú sa aj s chýbajúcim personálom.

Záchranné stanice pre divokú zver bojujú s nedostatkom peňazí
Ilustračná snímka - Bocian. Foto: RTVS

Ani po mesiacoch, od posledných vyhlásení ministra životného prostredia, sa takmer nič nezmenilo. Záchranné stanice pre divo-žijúce zvieratá sa naďalej pasujú s nedostatkom peňazí, aj pracovníkov. Chránené druhy tak zostávajú bez opatery. Štát ju pritom zo zákona musí zabezpečiť.

Rudolf Jureček sa stará o zranené zvieratá v Malackách vyše 20 rokov, hoci to nemá v náplni práce. Pre tunajšiu chránenú oblasť pracuje ako informatik. Záchranná stanica by mala pritom zamestnávať minimálne jednu osobu s päťročnou praxou.

„Už to hovorím bez zábran, my fungujeme, táto stanica určite nelegálne. A neviem či vôbec nejaká štátna stanica funguje legálne,“ hovorí Jureček.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj tento rok sa niekoľkokrát stalo, že zranené zvieratá sa k pomoci nedostali. Príkladom sú sýkorky, ktoré museli ostať u nahlasovateľky.

Ešte v máji sľúbila Štátna ochrana prírody, že najvyťaženejším staniciam zaplatí brigádnikov. Tie hovoria, že pomoc aj prišla, no stále nejde o systémové riešenie.

Štátnym aj súkromným staniciam by sa mohol rozpočet na zamestnancov v budúcom roku zvýšiť. Len súkromným zo 100 000 eur ročne na viac ako 350 000. Návrh Štátnej ochrany prírody však musí odsúhlasiť envirorezort.

Reč je pritom o zákonom chránených druhoch. Napríklad spoločenská hodnota haje červenej je 30 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny