Na hlavný obsah

Zákazník sa sám rozhodne, z ktorej marketingovej oblasti ho môžu kontaktovať

A to registráciou svojho telefónneho čísla do nového zoznamu.

Zákazník sa sám rozhodne, z ktorej marketingovej oblasti ho môžu kontaktovať
Na ilustračnej snímke telefonát. Foto: Unsplash

Zákazník sa sám rozhodne, z ktorej marketingovej oblasti ho môžu kontaktovať s telefonickou ponukou. Stačí, keď sa zaregistruje svoje číslo do Zoznamu telefónnych čísel pre zamedzenie nevyžiadaných marketingových volaní.

Zaregistrovať sa dá každé slovenské telefónne číslo, nerozhoduje pritom, či je registrované na fyzickú alebo právnickú osobu. V utorok (29. 11.) o tom informoval Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (ÚPREKAPS).

„Zákazník sa pri registrácii v zozname môže sám rozhodnúť, či zamedzí všetky marketingové volania na svoje telefónne číslo alebo si vyberie len konkrétne marketingové oblasti, z ktorých si neželá byť s ponukami telefonicky kontaktovaný,“ povedal predseda úradu Ivan Marták.

Môže tak zamedziť marketingovému kontaktovaniu napríklad len z oblasti gastronómie alebo poisťovníctva. „Druhou stranou mince je, že všetky subjekty, ktoré vykonávajú telemarketing, sú povinné overovať si v tomto zozname registrované telefónne čísla a dodržiavať vôľu zákazníka,“ dodal Marták.

Úrad predtým informoval o dôležitej zmene. Tá zaviedla množiny čísel s predvoľbou (0)888 pre marketingové volania, ktorá vstúpila do platnosti ešte 19. augusta 2022.

ÚPREKAPS pripomenul, že ak kontaktovaný zákazník uvidí na svojom telefónnom displeji trojčíslie (0)888, bude vedieť, že ide o marketingový hovor s ponukou na produkty či služby. Sám sa rozhodne, či hovor prijme alebo nie.

Vykonávanie kontrol

Úrad bude vykonávať kontrolu dodržiavania ustanovení Zákona o elektronických komunikáciách z vlastnej iniciatívy. Zároveň podozrenia z porušenia môže ktokoľvek poslať aj na e-mailovú adresu podnety@teleoff.gov.sk.

V prípade, že si subjekty nebudú plniť zákonné povinnosti a nebudú sa pred marketingovým kontaktovaním riadiť týmto zoznamom a porušia pravidlá, úrad im dá pokutu od 200 eur do 5 % z obratu za predchádzajúce účtovné obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko