Na hlavný obsah

Zamestnanci Amazonu na celom svete vyzvali na štrajk na tzv. čierny piatok

Protestné akcie by sa mali uskutočniť vo viac ako 30 krajinách.

Zamestnanci Amazonu na celom svete vyzvali na štrajk na tzv. čierny piatok
Na archívnej snímke logo spoločnosti Amazon v nemeckom Schönefelde. Foto: TASR/DPA

Pracovníci amerického internetového gigantu Amazonu na celom svete vrátane USA, Nemecka a Francúzska ohlásili štrajk na tzv. čierny piatok za lepšie mzdy.

Posledný piatok v novembri je pritom pre maloobchodníkov vrátane gigantického online predajcu Amazon jedným z najrušnejších nákupných dní v roku. Začína sa totiž vianočná sezóna s ponukou lákavých zliav. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Iniciatíva Make Amazon Pay, ktorá vyzvala na štrajky, uviedla, že protestné akcie by sa mali uskutočniť vo viac ako 30 krajinách.

V Nemecku organizuje protesty veľká odborová organizácia Verdi. Odbory naplánovali v desiatich skladoch v krajine prestávky v práci. Francúzske odborové zväzy SUD a CGT vyzvali na štrajk v ôsmich skladoch v krajine.

Verdi žiada, aby americká spoločnosť uznala kolektívne zmluvy pre maloobchod a zásielkový obchod, a vyzval na kolektívnu zmluvu o pracovných podmienkach. Francúzske odbory požadujú zvýšenie odmeny za vianočnú nákupnú sezónu, počas ktorej musia zamestnanci v skladoch akceptovať veľa nadčasov.

Amazon odmieta kritiku odborov

Verdi a Amazon už dlho vedú spory o uznanie odborovej organizácie v distribučných centrách spoločnosti. Amazon odmieta kritiku odborov. Poukázal na to, že v Nemecku je od septembra nástupná mzda aj s bonusmi vo výške minimálne 13 eur na hodinu.

„Amazon ako zamestnávateľ ponúka skvelé platy, výhody a možnosti rozvoja, to všetko v atraktívnom a bezpečnom pracovnom prostredí,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Amazonu v Nemecku.

Hovorca Amazonu vo Francúzsku zase oznámil, že všetci zamestnanci v skladoch, ktorí zarábajú menej ako 3 100 eur mesačne, dostanú jednorazový bonus vo výške 500 eur, navyše k 150-eurovému koncoročnému bonusu dohodnutému s odbormi.

V piatok (25. 11.) ráno Amazon informoval, že väčšina jeho zamestnancov v Nemecku pracuje ako obvykle. Štrajk je obmedzený na deväť z 20 nemeckých logistických centier.

V spoločnosti Amazon France zatiaľ neboli zaznamenané žiadne známky narušenia prevádzky. Dvaja predstavitelia francúzskych odborov priznali, že neočakávajú veľkú účasť, pretože rastúce životné náklady nútia zamestnancov hľadať nadčasy.

„Je to prvýkrát, čo má Amazon medzinárodný deň štrajku,“ povedala Monika Di Silvestreová z Verdi, ktorá zastupuje pracovníkov Amazonu. „Veľkú globálnu korporáciu ako Amazon sa nedá konfrontovať len lokálne, regionálne alebo celoštátne,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet