Na hlavný obsah

Zamestnancom košického U. S. Steel skrátia pracovný týždeň

Oceliarňam sa v súčasnosti príliš nedarí.

Zamestnancom košického U. S. Steel skrátia pracovný týždeň
Závod U. S. Steel v Košiciach. Foto: RTVS

Menej práce a nižšia mzda. V košickom U. S. Steel od utorka (15. 11.) skrátia pracovný týždeň. Zatiaľ do konca roka. Oceliarňam sa nedarí. Ovplyvňuje ich pokles objednávok, zlá situácia na trhu a vysoké ceny energií i surovín. Úsporné opatrenie nie je v závode novinkou.

„Bude sa najskôr využívať náhradné voľno, ktoré zamestnanci nadobudli počas roka. Ďalej sa bude využívať riadna dovolenka, ktorá sa bude čerpať do konca kalendárneho roka. Potom nasledujú takzvané prekážky,“ uviedol Juraj Varga, predseda Rady odborov OZ KOVO, U. S. Steel Košice.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Za voľný deň dostanú zamestnanci 60 % mzdy. Doma budú musieť ostať všetci pracovníci, vrátane viceprezidentov, riaditeľov či manažérov. Väčšine zamestnancov, ktorých sme oslovili, do reči nebolo.

Firme sa posledné mesiace nedarí. V treťom kvartáli skončila v strate 32 miliónov dolárov (zhruba 31 mil. eur). Za rovnaké obdobie vlani bola pri tom v zisku takmer 400 miliónov dolárov (asi 388 mil. eur). V hute sa už hovorí o tom, že U. S. Steel v polovici decembra vypne vysokú pec.

Jednu pec je už pritom odstavili pre plánovanú údržbu. V prevádzke by tak zostala posledná. Analytici predpokladajú, že nad oceliarskym sektorom sa vyčasí až v druhej polovici budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny