Na hlavný obsah

Záporožskú jadrovú elektráreň po ostreľovaní opäť odpojili od siete

Jej piaty a šiesty blok prepli do studeného stavu.

Záporožskú jadrovú elektráreň po ostreľovaní opäť odpojili od siete
Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň je po ostreľovaní a poničení zvyšného vysokonapäťového vedenia odpojená od siete. Oznámila to vo štvrtok (3. 11.)spoločnosť Enerhoatom. Podľa nej za ostreľovaním stojí ruská armáda. 

Záložné dieselové generátory na chladenie reaktorov majú palivo na 15 dní. Ukrajinská armáda tvrdí, že na Rusmi okupovanom juhu Ukrajiny zničila štyri ruské muničné sklady.

Piaty a šiesty blok Záporožskej jadrovej elektrárne prepli do takzvaného studeného stavu. Elektráreň už dlhší čas obsadzujú ruskými vojakmi. Obsluhujú ju však ukrajinskí zamestnanci.

Areál zariadenia opakovane ostreľovali, z čoho sa navzájom obviňujú obe bojujúce strany. Elektráreň leží v meste Enerhodar v Záporožskej oblasti, neďaleko hranice s Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny.

Ukrajinská armáda tiež uviedla, že za posledných 24 hodín odrazila 12 ruských útokov v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Počas uplynulého dňa Rusi údajne útočili na viac ako 20 miest.

Generálny štáb ukrajinskej armády ďalej oznámil, že za uplynulý deň ukrajinská obrana zostrelila desať dronov iránskej výroby Šáhed-136 a ďalších desať dronov ruskej výroby Orlan. Moskva drony používa vo veľkom na útoky proti civilným cieľom a infraštruktúre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet