Na hlavný obsah

Záujem o palivové drevo stúpol o vyše 100 percent

Na Spiši rozdeľujú drevo podľa poradovníka.

Záujem o palivové drevo stúpol o vyše 100 percent
Na ilustračnej snímke drevo. Foto: RTVS

Dopyt po palivovom dreve stúpa. Oproti vlaňajšku vzrástol o vyše 100 percent. Napríklad na Spiši rozdeľujú drevo podľa poradovníka. Lesníci ťažbu zatiaľ navyšovať nemuseli.

Záujem o palivové drevo je enormný. Lesníci z lesov mesta Spišská Nová Ves robia, čo môžu, no pokrývať potreby všetkých záujemcov o drevo nestíhajú. Prednosť majú ľudia z okresu Spišská Nová Ves.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Dopyt po palivovom dreve, oproti predchádzajúcemu roku 2021, sa zvýšil miestami až o 100 %,” povedal Ján Novák, riaditeľ Lesov mesta v Spišskej Novej Vsi.

Pracovník mestských lesov v Spišskej Novej Vsi Oliver Búza uviedol, že majú určený poradovník a podľa neho rozdeľujú palivové drevo.

“Ľudia sú takí hladnejší po tom palive. Ide o to, mať nejakú zábezpeku, že ak nebude plyn, elektrina, aby si ľudia mohli iným zdrojom zabezpečiť teplo,” vysvetlil Novák.

“Palivové drevo je predsa možno, už ani nie lacnejšou, ale dostupnejšou alternatívou preto, aby ľudia mali v zime doma teplo. A určite aj istejšou, pretože v dnešnej situácii si môžete zapnúť radiátor a nemusí tam tiecť plyn a palivové drevo je predsa doma, na dvore. Môžete si zakúriť, kedy chcete, ako chcete, koľko chcete,” dodal Búza.

Nielen dopyt, ale aj cena palivového dreva stúpla takmer o 100 percent. Pre zvýšený záujem lesníci ťažbu zatiaľ navyšovať nemuseli. Mestské lesy Spišská Nová Ves ročne vyťažia približne 15 000 kubíkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny