Na hlavný obsah

Záujem o prírodné pochovávanie na Slovensku stúpa

Doteraz takto bolo možné uložiť len spopolnené telo.

Záujem o prírodné pochovávanie na Slovensku stúpa
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Záujem o prírodné pochovávanie na Slovensku stúpa. Prvý prírodný cintorín, ktorý ponúka už aj pochovávanie celých tiel, je vo Zvolene.

Doteraz sa mohlo uložiť na prírodnom cintoríne len spopolnené telo. Počas kremácie sa však uvoľňuje veľké množstvo emisií. Je tak mimoriadne energeticky náročná. Kostrové pochovávanie sa vo svete prírodného pohrebníctva považuje za šetrnejšie k prírode.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Kostrové prírodné pochovávanie v záhrade spomienok prebieha tak, že telo sa ukladá v ľanovom alebo bavlnenom rubáši, do topoľovej drevenej rakvy, ktorá je bez akýchkoľvek umelých materiálov,“ povedala Andrea Uherková, správkyňa Záhrady spomienok vo Zvolene.

Hroby sa nebudú prekrývať kamennými platňami, ako je bežné. Postupne na nich bude zapúšťať lúčna zmes. Označia ich jednoduchou kamennou tabuľkou.

„Naši predkovia, samozrejme, používali dostupné materiály, ktoré našli vo svojom okolí, vytvárali svojim pozostalým, svojim blízkym vence rôznych druhov čečín, šišiek, kvetov, ktoré v tom období kvitli,“ Tatiana Urbanová, metodička pre folklór, SOS Banská Bystrica.

Pohrebný obrad V Záhrade spomienok môže byť civilný, ale aj cirkevný. Kňaz je už teraz ich bežnou súčasťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny