Na hlavný obsah

Záujem potravinárov o peniaze z eurofondov predčil očakávania

Dôjde preto k navýšeniu o 70 miliónov eur.

Jedna miliarda eur – takúto výšku dosahuje investičný dlh v potravinárstve, odhadujú potravinári.

Potrebujú vymeniť stroje za modernejšie aj vynoviť priestory, v ktorých potraviny vyrábajú. Na to môžu po rokoch čerpať peniaze z eurofondov. Záujem je väčší, ako sa pôvodne očakávalo.

S dvomi projektmi sa do investičnej výzvy zapojila aj mliekareň v Leviciach. Peniaze by jej pomohli vyrábať efektívnejšie, s nižšími nákladmi.

„Žiadali sme dokonca dva projekty – na energie, to znamená fotovoltaiku, a potom ešte jeden technologický projekt,“ povedal riaditeľ mliekarne v Leviciach Marián Šolty.

Práve medzi mliekarmi, ako aj mäsospracovateľmi, cukrovarníkmi či pivovarníkmi, je záujem o peniaze obrovský.

Potravinári požiadali o takmer 100 miliónov eur viac, ako im pôvodne ministerstvo vyčlenilo, a vznikla obava, že niektorí peniaze nedostanú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dochádza k navýšeniu o 70 miliónov eur práve preto, aby sme poskytli peniaze väčšiemu počtu žiadateľov z radov potravinárov,“ avizoval hovorca ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Andrej Wallner.

Niektoré projekty však stále vyjdú o desiatky percent viac, ako na jar, keď potravinári o peniaze žiadali. Na dofinancovanie budú musieť nájsť iné zdroje.

Na možnosť čerpať peniaze na investície čakali potravinári roky. Výzva sa mala vyhlásiť vlani na jar, projekty by tak boli už v realizácii. Rezort však pôvodné plány nestihol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko