Na hlavný obsah

Zavádzanie kontrol na vnútorných hraniciach podľa Mikulca nič nevyrieši

Situácia v súvislosti s migráciou je podľa neho stabilná.

Zavádzanie kontrol na vnútorných hraniciach podľa Mikulca nič nevyrieši
Policajné kontroly na hraniciach s Českom. Foto: TASR

Situácia na hraniciach v súvislosti s migráciou je stabilná, tvrdí to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Na celom území Slovenska podľa neho hliadkujú policajti, 40 príslušníkov je na hranici so Srbskom a časť na hraniciach s Maďarskom.

Opozícia žiada konkrétne kroky a Smer-SD chce dokonca ministra opäť odvolávať. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Mikulec zdôraznil že Slovensko zvláda situáciu dobre. Opäť pripomenul, že migrácia nevzniká na Slovensku, ale ide o celoeurópsky problém. Nelegálni migranti nechcú zostať ani na Slovensku, ani v Českej republike, ale smerujú do Nemecka. Zavádzanie kontrol na vnútorných hraniciach podľa neho problém nevyrieši.

„Zvládnuť takúto vec musíme spoločne. Nemá zmysel zavádzať vnútorné kontroly, pretože to je ako keby ste nechali otvorené dvere na dome a pozatvárali všetky vnútorné. Zima do domu stále pôjde až kým nezavriete vonkajšie dvere. Až potom môžete nejakým spôsobom regulovať tak, aby vám v dome bolo dobre,“ povedal minister.

Opozičný Hlas-SD však upozorňuje na hrozbu ďalšej a masívnejšej migračnej vlny. Preto jeho predseda Peter Pellegrini vyzýva šéfa rezortu vnútra a vládu ku konkrétnym krokom. „Aby do niekoľkých dní predložili do Národnej rady SR plán, akým spôsobom sú pripravení, tentokrát podstatne lepšie a dôstojnejšie, zvládnuť prípadnú veľkú migračnú krízu,“ dodal.

Mikulec potvrdil, že o nelegálnej migrácii intenzívne rokuje s Českom. „Tento týždeň sa konalo niekoľko rokovaní aj na expertnej úrovni. Práve dnes prebieha stretnutie policajných prezidentov, ktorí budú hovoriť o konkrétnych veciach týkajúcich sa výkonu spoločných hliadok alebo uplatňovania readmisných dohôd,“ priblížil.

Minister dodal, že Slovensko tiež takpovediac tlačí na Európsku komisiu, aby priniesla riešenia. Ak sa bude situácia s prílevom odídencov zhoršovať, rezort má v zálohe tzv. kontigenčný plán, ktorý pripravil s neziskovým sektorom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál