Na hlavný obsah

Zdravotnú poisťovňu menia častejšie chudobnejší občania, tvrdia analytici

Tisíce Slovákov ju za desať rokov menili aspoň päťkrát.

Zdravotnú poisťovňu menia častejšie chudobnejší občania, tvrdia analytici
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Osemdesiat percent obyvateľov Slovenska za posledných desať rokov nezmenilo zdravotnú poisťovňu ani raz. Takmer 45 000 ľudí ju, naopak, zmenilo päťkrát a viac.

Analytici ministerstva financií zistili, že najčastejšie menia poisťovne chudobní ľudia z vylúčených komunít. Majú podozrenie, že tam dochádza k pochybným obchodným praktikám.

Zdravotnú poisťovňu môžeme zmeniť raz za rok, 230 ľudí túto možnosť využíva naozaj každý rok. Zväčša sa ľudia presúvali len medzi súkromnými poisťovňami.

Analytik ministerstva financií Adam Marek hovorí o podozrivých praktikách. „Je to koncentrované v najchudobnejších komunitách a veľmi často v rómskych osadách,“ dodal.

Ľudí tam prepoisťujú bez toho, aby o tom vedeli, alebo o tom vedia, no motivujú ich peniaze, ktoré im agenti ponúknu. To je protizákonné.

Experti vidia problém v tom, že poisťovne míňajú na spolupracovníkov, ktorí robia nábor poistencov, vyše päť miliónov ročne. Poisťovne s odkazom na obchodné tajomstvo nechceli hovoriť o odmenách pre spolupracovníkov. Všetky tri však nekalé praktiky odmietajú.

Analytici ministerstva financií chcú otvoriť diskusiu o možnostiach zlepšiť vykazovanie prepoistených ľudí a zmeniť motiváciu poisťovní, aby sa starali aj o zdravie svojich poistencov.

Vláda koncom septembra schválila návrh, podľa ktorého nebude možné zmeniť zdravotnú poisťovňu takpovediac na ulici, ale priamo v poisťovni alebo na pošte. Parlament o tomto návrhu ešte nerozhodol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko