Na hlavný obsah

Zemetrasenie v Indonézii má už 252 obetí, tvrdí miestna vláda

Najmenej 31 ľudí je stále nezvestných.

Zemetrasenie v Indonézii má už 252 obetí, tvrdí miestna vláda
Na snímke muž kráča okolo zničeného domu po zemetrasení v indonézskom meste Cianjur. Foto: TASR/AP

Počet obetí pondelkového (21. 11.) zemetrasenia na indonézskom ostrove Jáva stúpol na 252, uviedla v utorok (22. 11.) miestna vláda na sociálnej sieti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najmenej 31 ľudí je stále nezvestných a 377 ďalších utrpelo vážne zranenia. Predchádzajúca bilancia uvádzala 162 mŕtvych.

Indonézsku provinciu Západná Jáva v pondelok zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,6. Zemetrasenie bolo v ohnisku desať kilometrov pod mestom Cianjur, približne 75 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Jakarta.

Záchranné práce komplikujú zosuvy pôdy

Medzi mŕtvymi je veľký počet detí. Zomreli v školách, ktoré sa pri zemetrasení zrútili. Záchranári v utorok pokračovali v prehľadávaní trosiek budov a hľadali obete a prípadných preživších nešťastia. Záchranné práce komplikujú zosuvy pôdy a hornatý terén.

Šéf pátracej a záchrannej agentúry Basarnas uviedol, že viac ako 13 000 ľudí bolo presunutých do evakuačných centier. Mesto Cianjur utrpelo rozsiahle škody a najmenej jednu dedinu zasypal zosuv pôdy.

Indonézia, ktorá pozostáva zo 17 000 ostrovov a ostrovčekov a je domovom 270 miliónov ľudí. Leží na rozhraní troch hlavných tektonických dosiek a v regióne sú časté zemetrasenia. V januári 2021 zomrelo pri otrase s magnitúdou 6,2 na ostrove Sulawesi viac ako 100 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet