Na hlavný obsah

Ako malý prišiel o oko, v kariére ilustrátora ho to však nezastavilo

Jeho zimné krajinky doteraz zobrazujú ideálne Vianoce pre mnohých ľudí.

Ako malý prišiel o oko, v kariére ilustrátora ho to však nezastavilo
Na snímke časť z unikátnej zbierky 2 539 pohľadníc s motívmi obrazov maliara a ilustrátora Josefa Ladu. Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Od úmrtia českého maliara, kresliara, ilustrátora, karikaturistu a spisovateľa Josefa Ladu uplynie v stredu (14. 12.) 65 rokov. Výtvarník po sebe zanechal rozsiahle dielo – okolo 400 voľných obrazov, 15 000 kresieb a ilustrácií, množstvo návrhov knižných obálok, plagátov a javiskových scén.

Ilustrácie k Švejkovi

Prvé ilustrácie Ladu k Švejkovi Josefa Haška vznikli v roku 1926. Zároveň prvý raz samostatne vystavoval svoje obrazy. Na nedostatok práce sa Lada rozhodne nemohol sťažovať – kreslil pre knihy veršov Jaroslava Seiferta i Františka Hrubína.

Jeho ilustrácie sprevádzali knihy ľudových riekaniek a poézie. Ilustroval umelecko-náučné publikácie ako Svět zvířat, Veselý přírodopis, atď.

Na snímke kolekcia pohľadníc s ilustráciami Josefa Ladu.
Na snímke kolekcia pohľadníc s ilustráciami umelca Josefa Ladu.Foto: ČTK/Zehl Igor

Patril medzi hlavných tvorcov moderných rozprávok. V 30. rokoch 20. storočia sa začal venovať divadelnému výtvarníctvu, maľoval pre scénu Národného divadla v Prahe, podieľal sa na tvorbe výprav a divadelných kostýmov, bol hlavným výtvarníkom obľúbenej rozprávky Hrátky s čertem.

Za protektorátu Čechy a Morava (1939-1945) ho zbavili členstva v Zväze československých umelcov. Po druhej svetovej vojne spolupracoval s dokumentárnym a kresleným filmom, vystavoval v zahraničí a písal knihy, napríklad O kocúrovi Mikešovi.

Pri tragédii prišiel o oko

Lada sa narodil 17. decembra 1887 v Hrusiciach pri Prahe (dnes Česko) v rodine chudobného obuvníka. Ako maličké dieťa v perinkách zažil tragédiu, keď vypadol z kolísky a vypichol si jedno oko na ostrom obuvníckom nástroji svojho otca. Detstvo prežil v rodnej obci.

Ako malý chlapec rád kreslil. Veľkými vzormi mu boli kresby Mikoláša Aleša a Josefa Mánesa, v ktorých sa objavovali motívy z vidieckeho života, obyvatelia dedín a ľudový humor. Vplyv na jeho neskoršiu kresliarsku kariéru mal jeho starší brat. Do tajov základov kresby ho zaúčal hrusický farár.

Busta Josefa Ladu na pomníku z roku 1998 v parku uprostred obce Hrusice, okres Praha východ.
Busta Josefa Ladu na pomníku z roku 1998 v parku uprostred obce Hrusice, okres Praha východ. Foto: Wikipedia – voľné dielo

Rodičia chceli, aby sa ich syn vyučil poriadnemu remeslu, šiel za maliarskeho učňa, no napokon sa vyučil za knihára.

V Prahe sa živil ako karikaturista, maliar a kresliar. V roku 1904 mu vyšla v časopise Máj prvá kresba. Aby si Lada zlepšil techniku kreslenia a maľby, začal navštevovať hodiny a prijali ho na umelecko-priemyslovú školu, no nedokončil ju.

Ilustrátor detských kníh

Naskytla sa mu práca ilustrátora detských kníh a zákaziek začalo pribúdať. Lada publikoval vo viacerých časopisoch (Besídka, Humoristické listy, Šibeničky atď.). Dlhodobo tiež pracoval pre vydavateľstvo Melantrich a pre prílohu denníka České slovo – Kvítko z čertovy zahrádky.

V tom čase sa už Lada stal známym umelcom. Priatelil sa s Haškom, Jiřím Mahenom a mnohými významnými maliarmi, básnikmi a spisovateľmi. Ilustroval knihy Haška, Josefa Štefana Kubína a Jana Nerudu a začal vystavovať obrazy na spoločných výstavách. Bol členom mnohých spolkov a združení výtvarníkov, spisovateľov a umelcov.

Na ilustračnej snímke detská kniha Josefa Ladu Kocour Mikeš.
Na ilustračnej snímke detská kniha Josefa Ladu Kocour Mikeš. Foto: ČTK/Fluger René

V roku 1923 sa oženil s Hanou Budějovickou, s ktorou mal dve dcéry. Možno pod vplyvom zím ale aj temných vojnových rokov sa Lada pracujúci po roku 1940 ako samostatný výtvarník, vracal k zimným idylkám svojho detstva a tvoril svoje povestné krajinky.

Tragédia druhej svetovej vojny naňho doľahla aj osobne. Mladšia z jeho dvoch dcér Eva (narodená 18. decembra 1928) zahynula pri bombardovaní 17. februára 1945. Mala len 17 rokov a pred sebou sľubnú dráhu nadanej klaviristky.

Jeden zo zakladateľov moderného výtvarného umenia v Čechách Lada zomrel 14. decembra 1957 v Prahe vo veku nedožitých 70 rokov.

V januári 2017 vyšla vo vydavateľstve Slovart nová reprezentatívna monografia výtvarníka s názvom Lada. Ide o najobsiahlejšiu knihu o uzavretom výtvarnom a literárnom diele tohto národného umelca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet