Na hlavný obsah

Al-Džazíra sa vo veci zabitej novinárky Aklaovej obrátila na haagsky súd

Podľa právnikov by za jej smrť mali niesť zodpovednosť izraelskí vojaci.

Al-Džazíra sa vo veci zabitej novinárky Aklaovej obrátila na haagsky súd
Palestínčan drží sviečku a fotografiu zavraždenej palestínsko-americkej novinárky Šírín abú Aklaovej v Gaze. Foto: TASR/AP

Panarabská spravodajská televízia al-Džazíra sa v utorok (6. 12.) obrátila na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu. A to s podaním proti izraelským obranným zložkám v kauze násilnej smrti svojej reportérky Šírín abú Aklaovej.

Spravodajský web i24Nwes, vysvetlil, že právny tím al-Džazíry počas šiestich mesiacov, ktoré uplynuli od tragédie, „vykonal úplné a podrobné vyšetrovanie prípadu. Objavil nové dôkazy založené na výpovediach očitých svedkov, preskúmaní niekoľkých videozáznamov a forenzných dôkazov“.

Na základe týchto nových dôkazov sú právnici presvedčení, že za smrť reportérky, Američanky palestínskeho pôvodu, by mali niesť zodpovednosť izraelskí vojaci.

Podľa katarskej televízie je „tvrdenie izraelských orgánov, že Šírín bola zabitá omylom pri prestrelke, ničím nepodložené“.

Závery izraelských vyšetrovateľov, že neexistuje žiadne podozrenie zo spáchania trestného činu, je úplne spochybnené dôkazmi poskytnutými prokuratúre ICC. Uvádza to vo svojom vyhlásení al-Džazíra.

Úmyselná vražda?

Katarská televízia tvrdí, že „nové dôkazy“ dokazujú, že Šírín abú Aklaová bola obeťou „úmyselnej vraždy“, ktorej cieľom v konečnom dôsledku bolo umlčať al-Džazíru.

Hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí potvrdil, že izraelské vedenie vie o podaní al-Džazíry na ICC. Uviedol však, že záležitosť nebude komentovať.

Izraelský premiér Jair Lapid sa vyjadril: „Nikto nebude vojakov izraelských obranných síl vypočúvať. Nkto nám nebude dávať lekcie o morálke, a už vôbec nie al-Džazíra“.

AFP pripomenula, že ICC nie je povinný rozhodovať o kauzách, ktorú mu predložili jednotlivci alebo skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet