Na hlavný obsah

Americké tajné služby čakajú znížené tempo bojov na Ukrajine počas zimy

Podľa nich sa armády teraz snažia zotaviť a doplniť zásoby.

Americké tajné služby čakajú znížené tempo bojov na Ukrajine počas zimy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americké spravodajské služby očakávajú znížené tempo bojov na Ukrajine počas najbližších niekoľkých mesiacov. Nevidia tiež žiadne dôkazy o zníženej vôli Ukrajincov k odporu proti ruskej invázii. A to aj napriek útokom Moskvy na ukrajinskú energetickú sieť a ďalšiu kritickú infraštruktúru.

Podľa agentúry Reuters to v sobotu (3. 12.) uviedla riaditeľka úradu amerických výzvedných služieb (DNI) Avril Hainesová.

„Už teraz vidíme určité znížené tempo konfliktu. Očakávame, že tomu tak pravdepodobne bude aj v nasledujúcich mesiacoch,“ uviedla Hainesová na bezpečnostnom fóre v Kalifornii. Podľa nej sa ukrajinská aj ruská armáda budú teraz snažiť zotaviť a doplniť zásoby, aby sa po skončení zimy pripravili na novú ofenzívu.

Tú podľa nej bude schopná uskutočniť skôr Ukrajina ako Rusko.

Na otázku o vplyve ruských útokov na ukrajinskú energetickú sieť a ďalšiu civilnú infraštruktúru Hainesová odpovedala, že cieľom Moskvy je čiastočne podkopať vôľu Ukrajincov k odporu.

„Myslím, že v tejto chvíli nemáme žiadne dôkazy o tom, že by ju podkopali,“ dodala. Pripustila však, že v dôsledku útokov silno trpí ukrajinská ekonomika, čo sa časom môže prejaviť na schopnosti krajiny čeliť ruskej invázii.

Zásoby Rusov sa stenčujú

Hainesová ďalej uviedla, že politické ciele ruského prezidenta Vladimira Putina sa v súvislosti s Ukrajinou podľa všetkého nezmenili. Analytici amerických spravodajských služieb sa však domnievajú, že by mohol obmedziť svoje krátkodobé vojenské ciele, aby sa k tým politickým vrátil neskôr.

Americké služby sú podľa Hainesovej tiež názoru, že Rusko v súčasnosti spotrebúva svoje armádne zásoby rýchlejšie, ako stíha vyrábať, a preto sa ich snaží získať v zahraničí. USA vedia, že neveľké množstvo munície už poskytla Severná Kórea, povedala Hainesová.

Moskva tiež žiada od Iránu ďalšie prostriedky na presné zásahy zo vzduchu, čo označila za „krajne znepokojujúce“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet