Na hlavný obsah

Americkí vedci zaznamenali prelom v oblasti jadrovej fúzie

Čistá a udržateľná energia je na dosah.

Vedcom sa podarilo to, čo označujú za „svätý grál“ bezuhlíkovej energetiky. Prvýkrát získali z jadrovej fúzie viac energie, než do nej investovali. Ešte potrvá, kým ju využijeme ako čistý zdroj.

Vedci z kalifornského štátneho ústavu vytvorili jadrovou fúziou 2,5 megajoulu energie. Je to o 20 % viac, než spotreboval proces. Znamená to, že čistá a udržateľná energia je na dosah.

„To, čo tu vidíme, je naozajstný pokrok, prelom v technológii. Fúzia predstavuje udržateľnú energiu pre ľudstvo oveľa skôr, než sa predpokladalo,“ povedal riaditeľ centra na výskum fúzie Dennis Whyte.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pri termonukleárnej fúzii sa pri extrémne vysokých teplotách spájajú ľahké atómy, napríklad vodík, a vytvoria jadrá ťažších prvkov, akým je hélium. Pri tomto procese sa uvoľňuje veľké množstvo energie.

Z fúzie pochádza všetko svetlo a teplo z hviezd. Slnečné procesy vieme napodobniť aj na Zemi, v takzvaných tokamakoch. Ide o komplex, nazývaný aj ako „umelé Slnko“. Jeden z najambicióznejších vzniká na juhu Francúzska – takzvaný ITER.

Umelá fúzia znamená bezpečný, udržateľný a ekologický zdroj energie, ktorý zastúpi fosílne palivá. Kým ju však budú ľudia vedieť využívať v praxi, potrvá desať možno až desiatky rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet