Na hlavný obsah

Ani mesiac a pol po komunálnych voľbách niektoré samosprávy stále nevedú víťazi

Príkladom je mesto Spišské Vlachy.

Ani mesiac a pol po komunálnych voľbách niektoré samosprávy stále nevedú víťazi
Na snímke členovia volebnej komisie nesú prenosné volebné schránky. Foto: TASR

Ani mesiac a pol po komunálnych voľbách niektoré samosprávy stále nevedú víťazi. Príkladom je mesto Spišské Vlachy. Dosluhujúci primátor ešte neodovzdal funkciu svojmu nástupcovi.

Podobná situácia je aj v obci Slovinky na Spiši. Podľa zákona primátorské a starostovské stoličky musia uvoľniť najneskôr do 30 pracovných dní po voľbách. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Marie Balážová.

Šestnásť rokov bol primátorom Spišských Vlách Ľubomír Fifik. V nedávnych komunálnych voľbách si Vlašania za nového šéfa radnice zvolili Vladimíra Balogu. Ten sa novej funkcie doteraz nemohol ujať.

„Zatiaľ je cesta na tento úrad pre nás trošku zarúbaná. Vraj sme posledné mesto alebo možno posledné dve mestá na Slovensku. Rešpektujem to a počkám. Ustanovujúce zastupiteľstvo bude 13. decembra,“ vyhlásil Baloga.

Dosluhujúci primátor vysvetľuje svoje rozhodnutie. „Trikrát ignorovali zastupiteľstvá. Dohodli sme sa a neprišli. Takže teraz je základná možnosť – posledný termín, ktorý je,“ uviedol Fifík.

Podobná situácia je aj v obci Slovinky a v Sobranciach

Podobná situácia je aj v neďalekej obci Slovinky na Spiši. Aj tu ešte úraduje dosluhujúca starostka. Agendu svojej nástupkyni neodovzdala preto, lebo chce dokončiť projekty. „Momentálne sme dokončovali multifunkčné ihrisko. Niektoré veci sú rozbehnuté a tie sme ešte termínovo potrebovali dokončiť,“ opísala Gabriela Kopanická.

Dosluhujúca starostka v Slovinkách tvrdí, že na odovzdaní úradu v posledný možný deň – 13. decembra – sa s novozvolenou starostkou dohodla. „Nemala s tým problém, súhlasila,“ povedala.

“Ak sa prvé ustanovujúce rokovanie, obecného, či mestského zastupiteľstva koná až v posledný možný termín, tak je asi na mieste to, aby práve končiaci starostovia, či primátori, vysvetlili túto situáciu obyvateľom aj zastupiteľstvu. Ani mesto, ani obec nepotrebuje rozhádanú komunitu, ale ľudí, ktorí sa budú podporovať a navzájom si veriť.” Vysvetľuje riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Nový primátor sa ujme funkcie až v polovici decembra aj v Sobranciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál