Na hlavný obsah

Ankara odsúdila rozhodnutie švédskeho súdu o nevydaní tureckého novinára

Veľmi nepriaznivý vývoj situácie, tvrdí minister Čavušoglu.

Ankara odsúdila rozhodnutie švédskeho súdu o nevydaní tureckého novinára
Na snímke exilový turecký novinár Bülent Kenes. Foto: Twitter

Turecko v utorok (20. 12.) odsúdilo rozhodnutie švédskeho najvyššieho súdu, ktorý zamietol žiadosť Ankary o vydanie exilového novinára Bülenta Kenesa.

Vydanie tohto novinára bolo jednou z kľúčových požiadaviek tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre ratifikáciu členstva Švédska v Severoatlantickej aliancii (NATO), informuje agentúra AFP.

„Zamietnutie našej žiadosti o extradíciu Kenesa predstavuje veľmi nepriaznivý vývoj (situácie),“ vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v reakcii na pondelkové (19. 12.) rozhodnutie švédskeho najvyššieho súdu.

Švédsko začiatkom decembra vydalo do Turecka jedného člena zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Podľa utorkového vyjadrenia šéfa tureckej diplomacie to však ani zďaleka nestačí.

„Ak (Švédi) očakávajú, že vrátia jedného človeka a tým celú záležitosť uzavrú, nie je to realistické. Nechceme počuť od Švédska a Fínska len pekné slová, chceme vidieť konkrétne kroky,“ zdôraznil Čavušoglu.

Zároveň avizoval, že bude o celej problematike ďalej rokovať so švédskym ministrom zahraničných vecí Tobiasom Billströmom, ktorý vo štvrtok (22. 12.) navštívi Ankaru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet