Na hlavný obsah

Anthony Hopkins je najstarším hercom, ktorý získal Oscara

Oslavuje 85. narodeniny.

Anthony Hopkins je najstarším hercom, ktorý získal Oscara
Na snímke herec Anthony Hopkins. Foto: ČTK/AP/Richard Shotwell

Sir Athony Hopkins, ktorý sa narodil na Silvestra (31. 12.) v roku 1937, je známy svojimi majstrovskými hereckými kreáciami, z ktorých niekedy behá mráz po chrbte.

Obludný Hannibal Lecter, majster filmového hororu Alfred Hitchcock a komorník maskujúci svoje vášne sú najznámejšie z mnohých úloh, ktoré tento herecký virtuóz stvárnil na filmovom plátne i na divadelných doskách.

Nedávno potešil svojich fanúšikov dojímavým výkonom vo filme Dvaja pápeži a minulý rok sa vo veku 83 rokov stal najstarším hercom, ktorý získal Oscara za úlohu vo filme Otec (2020).

Je tiež vynikajúcim klaviristom a skladateľom. Svojim piesňam prepožičiava hlboký zamatový hlas. V sobotu (31. 12.) oslavuje 85 rokov.

Ocenený zlatými soškami

V každej svojej úlohe, niekedy beštiálnej, inokedy kontroverznej, ale vždy mimoriadne precíznej, zanecháva Hopkins obrovský odtlačok svojej individuality. Svetovú slávu a Oscara mu v päťdesiatich troch rokoch priniesla úloha kanibala Hannibala v slávnej dráme Mlčanie jahniat (1991).

Na snímke waleský herec Anthony Hopkins.
Na snímke waleský herec Anthony Hopkins. Foto: Facebook/Anthony Hopkins

Druhú zlatú sošku získal v roku 2021 za sugestívne stvárnenie starého muža, ktorý bojuje s úpadkom svojich duševných schopností, v britskom filme Otec francúzskeho režiséra Floriana Zellera z roku 2020.

Ďalšie nominácie na Oscara si vyslúžil za výkony vo filmoch Súmrak dňa, Nixon, Amistad a Dvaja pápeži.

Stvárnil aj niekoľko kontroverzných postáv

Hopkins so svojimi vždy starostlivo ulízanými vlasmi a schopnosťou vyjadriť silné emócie jednoduchým pohybom alebo gestom sa dokonale hodil do úlohy prísneho aristokrata Henryho Wilcoxa vo filme Howards End (1992). Tiež aj britského komorníka v spomínanom Súmraku dňa (1993).

Podobnú postavu si zahral aj v slávnom filme Krajina tieňov (1993) režiséra Richarda Attenborougha, s ktorým často spolupracoval.

Na snímke herečka Nicole Kidman a Anthony Hopkins pri natáčaní filmu Ľudská škvrna.
Na snímke herečka Nicole Kidman a Anthony Hopkins pri natáčaní filmu Ľudská škvrna. Foto: ČTK/HUMAN STAIN

Stvárnil aj niekoľko skutočných kontroverzných postáv, napríklad Adolfa Hitlera v televíznom filme Bunker (1981), amerického prezidenta Richarda Nixona vo filme Nixon z roku 1995 a prezidenta Johna Quincyho Adamsa v dráme Stevena Spielberga Amistad (1997).

Dvaja pápeži

Pôsobivý hit spoločnosti Netflix Dvaja pápeži (2019), inšpirovaný skutočnými udalosťami o fiktívnom stretnutí pápeža Františka a jeho predchodcu Benedikta XVI. v roku 2012. Príbeh je založený na kontraste osobností.

Brazílsky režisér Fernando Meirelles poňal film ako rozhovor medzi liberálnym, zmierlivým, tolerantným, vtipným a zmenám otvoreným Františkom a konzervatívnym, prísnym Benediktom, ktorý trvá na starých dogmách a obáva sa reforiem.

Dialóg medzi týmito dvoma mužmi je fikciou, ale scenárista Anthony McCarten tvrdí, že vychádzal z autentických prejavov a písaných textov. Pápeža Františka stvárnil britský herec Jonathan Pryce.

Výnimočný talent sira Anthonyho rozpoznal legendárny Lawrence Olivier počas jeho pôsobenia na Kráľovskej akadémii dramatických umení v Londýne. Malý Tony, ako ho doma volali, už ako dieťa pozoroval herecké schopnosti iných počas návštev kina.

V detstve vyhľadával samotu a veľa čítal

Narodil sa 31. 12. 1937 vo waleskom prístave Port Talbot a vyrastal na jeho predmestí Margam. Jeho otec Richard a matka Muriel tam mali pekáreň. Syna poslali do súkromnej internátnej školy.

„Bol som jedináčik a mizerný žiak, úplne hlúpy. Vyhľadával som samotu, veľa som čítal, kreslil a hral na klavír,“ spomínal neskôr. Dva roky študoval na Cardiff School of Music and Drama, potom účinkoval v divadlách vo Walese a Anglicku.

„Zomierame od nadmerného premýšľania. Pomaly sa zabíjame premýšľaním o všetkom.“

Anthony Hopkins

Začiatkom 70. rokov bol už známy v USA a vo svojom treťom filme (The Lion in Winter, 1968) si zahral úlohu Richarda Levie srdce po boku hviezd Katherine Hepburn a Petra O’Toola.

Nohy mu podráždila len silná závislosť od alkoholu, z ktorej sa nakoniec vyliečil. Po približne desiatich rokoch strávených v USA sa v polovici 80. rokov vrátil do Londýna.

Exceloval na scéne Národného divadla v inscenáciách Kráľ Lear, Pravda a Anthony and Kleopatra. V 90. rokoch sa vrátil do USA, kde hral kľúčové úlohy.

Na svoje úlohy sa pripravuje veľmi precízne

Hopkinsove postavy sa vyznačujú tichým, rezervovaným správaním, ktoré je občas prerušené veľmi hlasným výbuchom emócií. Pod jeho kultivovaným pokojom sa skrýva sopka waleského temperamentu a vášne.

Na svoje úlohy sa pripravuje veľmi precízne, dokáže si zapamätať a odrecitovať aj veľmi dlhé dialógy. Keď natáča, vraj šíri dobrú náladu a rozpráva vtipy. Hovorí, že herectvo mu dáva pocit nesmierneho pokoja, mieru a spokojnosti so sebou samým.

S pribúdajúcimi rokmi sa k hudbe vracia čoraz častejšie. Je vynikajúcim klaviristom a svoj prvý singel Distant Star vydal v roku 1986. O sedem rokov neskôr ho kráľovná Alžbeta II. pasovala za rytiera a udelila mu titul Sir.

Hopkins a Praha

V roku 1996 režíroval svoj prvý film August, adaptáciu Čechovovho Strýčka Váňu. Počas natáčania filmu Česká spojka v roku 2002 navštívil aj Prahu.

Tento rok sa do Prahy opäť vrátil so svojím najnovším projektom. Hrá v ňom hlavnú úlohu. Film bude veľkou poctou dvom osobnostiam.

V pripravovanom filme One Life si Hopkins zahrá sira Nicholasa Wintona. V roku 1939 podarilo zachrániť viac ako 600 detí zo židovských rodín v Československu pred transportom do koncentračných táborov. Zabezpečil im cestu vlakom do Británie.

Film, v ktorom účinkuje aj populárna britská herečka Helena Bonham Carter, sa už natáčal na pražskej vlakovej stanici, v uliciach pražskej Letnej a na vlakovej stanici v Liberci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet