Na hlavný obsah

Argentínčania za výlet na MS v Katare nešetrili, chceli vidieť Messiho v akcii

Viac ako 40 % ľudí v krajine žije pod hranicou chudoby.

Argentínčania za výlet na MS v Katare nešetrili, chceli vidieť Messiho v akcii
Argentínčania v Buenos Aires oslavujú víťazstvo národného tímu na MS vo futbale 2022 v Katare. Foto: TASR/AP

V krajine, ktorá má za sebou niekoľko finančných kríz, ľudia začali masovo skupovať letenky do Dauhy už počas semifinálového zápasu „Albicelestes“ s Chorvátskom. Pol hodinu pred jeho koncom stúpol záujem o letenky o rekordných 400 percent.

Za lístky a pobyt na šampionáte boli argentínski fanúšikovia ochotní platiť aj 46-násobok minimálnej mzdy, len aby videli svojho Messiáša (Lionela Messiho) vo finále. Téme sa venovala v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Nejeden článok sa v hispánskom svete začínal rovnako: „Messi náš, ktorý si na nebesiach“ alebo komentárom pod fotkou argentínskeho kapitána v zmysle, že „pohár je už v rukách Božích“.

„Otec mi vždy vravel, že chce, aby som zažila, keď Argentína vyhrá mundial. A teraz to tu je, sme majstri a ja sa s ním o to môžem podeliť!“ kričala argentínska fanúšička. Slávni hudobníci oslavovali netradične v helikoptére nad Buenos Aires a ukazovali odhadovaný milión ľudí na niekoľkých hlavných uliciach.

Šialené oslavy víťazstva

Dron medzitým mapoval, ako skupina ľudí, zjavne bez povolenia, vyliezla na emblematický obelisk, aby z jeho špičky spustili bielomodrú vlajku. Aj moderátorom, ktorí komentovali oslavy v televízii TN 24, z toho tuhla krv v žilách.

„Blázni. Dúfam, že sa aspoň pripútali,“ komentovali, keď sa ľudia na šikmej špičke obelisku začali fotiť. Vyliezť a rozkývať semafory na Námestí 9. apríla bol už len slabší odvar z osláv, ktoré sa končili až nad ránom.

Nie je to prekvapenie, hovorí Pavel Šipka, ktorý bol v Argentíne šesť rokov veľvyslancom. „Argentínčania sú skutočne národ, ktorý nepozná limity pre svoju radosť, smútok či neviazanosť,“ vysvetlil.

Jedno z najobľúbenejších miest, odkiaľ sledovať argentínsku reprezentáciu, bol tentoraz dom, ktorý kedysi patril legendárnemu argentínskemu futbalistovi Diegovi Maradonovi. Jeho nový majiteľ tam rozdával steaky.

Argentínčania ďalej polemizujú medzi Messim a Maradonom, ktorého z týchto dvoch futbalových bohov majú radšej. Problémy bežných dní hodili za hlavu. V krajine, v ktorej 40 % obyvateľov žije pod hranicou chudoby, sa nejeden fanúšik zadlžil, aby videl „Albicelestes“ naživo.

Lístok, letenka a ubytovanie pritom vyšli aj na necelých 8 000 eur na osobu. Neraz však cestovali celé rodiny, pripomínajú cestovné kancelárie. Neodradili ich ani vyššie poplatky za vývoz dolára za hranice. Teraz je pre bezpečnostné zložky najväčšou výzvou, ako zvládnuť ošiaľ miliónových más po návrate argentínskej reprezentácie do vlasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál