Na hlavný obsah

Autodopravcovia protestovali pred úradom vlády

Dlhodobo kritizujú mýtny systém od SkyTollu.

Autodopravcovia protestovali pred úradom vlády
Protest Únie autodopravcov Slovenska a mimovládnych organizácií pred úradom vlády v Bratislave. Foto: RTVS

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) a mimovládne organizácie v stredu (7. 12.) protestovali pred úradom vlády (ÚV). Nesúhlasia s tým, že mýto bude po novom roku aj naďalej vyberať spoločnosť SkyToll. Prekážajú im najmä vysoké náklady na výber mýta a minimálne investície z vyzbieraných peňazí späť do infraštruktúry.

Na Slovensku SkyToll ročne vyberie na mýte viac ako 230 miliónov eur. Na prevádzkové náklady treba približne 40 % z tejto sumy. Podľa autodopravcov by sa náklady na výber mýta dali stlačiť pod 10 percent.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) chcela od nového roka vyberať mýto vo svojej réžii, nepodarilo sa jej však na to vybudovať systém.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nám veľmi prekáža, že sa o verejných prostriedkoch v NDS rozhoduje neverejne. Dozvedáme sa, že sa majú podpisovať nejaké nové zmluvy so SkyTollom, ktorý je dlhodobo kritizovaný, pretože súčasná zmluva je nevýhodná pre štát,“ uviedla Xénia Makarová z nadácie Zastavme korupciu.

UNAS na protest pred ÚV odparkovala dva ťahače kamiónov. Protestujúci sa dožadovali stretnutia s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Súčasný mýtny systém považujú na nespravodlivý. „Trápi nás, že 1,2 miliardy z mýta zmizlo,“ spresnil predseda UNAS Stanislav Skala.

Aktuálnu zmluvu so spoločnosťou SkyToll podpísal ešte v roku 2009 vtedajší minister dopravy Ľubomír Vážny. Ten v stredu informoval, že pre predĺženie zmluvy podnet na Úrad pre verejné obstarávanie.

NDS bude o rokovaniach so SkyTollom informovať v piatok (9. 12.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko