Na hlavný obsah

Babišovi obhajcovia sa snažia spochybniť jeho syna ako svedka v kauze Čapí hnízdo

Znalkyne označili svedka za dôveryhodného.

Babišovi obhajcovia sa snažia spochybniť jeho syna ako svedka v kauze Čapí hnízdo
Český expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš na súdnom pojednávaní v kauze Čapí hnízdo. Foto: ČTK/Kateřina Šulová

V Prahe na mestskom súde pokračovalo súdne pojednávanie v kauze farmy Čapí hnízdo. Ako obžalovaný figuruje v prípade český expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš a jeho bývalá spolupracovníčka Jana Nagyová. Obaja sú podozriví zo zneužitia európskych dotácií a z dotačného podvodu.

Babiš označuje proces za vykonštruovaný. Pred súdom v pondelok (19. 12.) vypovedali súdni znalci z oblasti psychiatrie, ktorí sa mali vyjadriť k zdravotnému, stavu Andreja Babiša mladšieho. Ale aj z odboru písmoznalectva, ktorí hodnotili pravdivosť podpisov pod listinami o prevode akcií.

Syn expremiéra vystupuje v prípade ako svedok. Svedčí proti otcovi. Obhajcovia expremiéra sa ho snažia spochybniť. Znalkyne komentár médiám neposkytli, pred súdom ho však označili za dôveryhodného.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Sudca napriek Babišovej námietke nevylúčil z pojednávania verejnosť. Obžalovaného expremiéra to rozladilo. „V politickom súboji zneužívať deti súperov je hnus. Krásne Vianoce,“ povedal expremiér.

„Je to otec, je to syn. Medzi nimi je jasne napätý vzťah. Avšak z dnešného súdneho pojednávania ma trošku zaskočilo, ako ďaleko nechal Babiš starší zájsť v otázkach svojho obhajcu. Vety, že Babiša staršieho mrzí, že jeho syn je schizofrenik a že ho zatiahli do procesu, nie sú presvedčivé,“ myslí si Jaroslav Spurný, investigatívny novinár týždenníka Respekt.

Rozsudok v procese o možnom zneužití 40-miliónovej dotácie na výstavbu farmy do konca roka nepadne. Súd nariadil ďalšie výsluchy na 4. a 6. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet