Na hlavný obsah

Banskobystričania si za niektoré miestne dane priplatia raz toľko

Zvýši sa poplatok za odpad či za škôlku.

Banskobystričania si za niektoré miestne dane priplatia raz toľko
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mnohé mestá zvyšujú poplatky pre obyvateľov. V týchto dňoch totiž rozhodujú o rozpočtoch na budúci rok. V Banskej Bystrici zdvihli niektoré dane až o 100 percent. Žilinčania si priplatia za odpad, dane poslanci zvýšiť odmietli. Samosprávy tvrdia, že také problémy, ako teraz, pri zo-stavovaní rozpočtov ešte nemali.

Banská Bystrica dvíha dane o 20 až 100 percent. Za odpad zaplatia obyvatelia o tretinu viac. Poplatok za dieťa v materskej škole sa zdvojnásobí. Tieto opatrenia podľa mesta budú stáť štvorčlennú rodinu asi 80 eur ročne.

Zavedením daňového bonusu a rodinných balíčkov však Banská Bystrica príde na budúci rok o päť miliónov eur. Celkový výpadok aj v súvislosti s infláciou predstavuje pre mesto 10 miliónov. Banskobystrická radnica tvrdí, že pokiaľ by nepristúpili k zvyšovaniu daní, museli by ísť na budúci rok do rozpočtového provizória, čo by výrazne obmedzilo fungovanie mesta.

„V podstate nemáme inú možnosť, ako takýmto spôsobom dostať do rozpočtu peniaze, aby sme dokázali vôbec v ďalšom období fungovať,“ uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Zhruba tretina poslancov hlasovala proti zvyšovaniu daní. Žiadali, aby mesto viac škrtalo vo svojich výdavkoch.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Žilinčanom sa zvýši poplatok za odpad z 27 na 40 eur. Mesto zavádza aj poplatok za rozvoj. Dane sa však zatiaľ dvíhať nebudú.

„Inflácia, navyšovanie platov, valorizácie, zvyšovanie požiadaviek na samosprávy. Tlak na výdavkovú stranu je obrovský, a preto sme mali problém zostaviť rozpočet. Ten súčasný rieši iba bežné výdavky mesta,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Združenie miest a obcí Slovenska opäť zdôrazňuje, že samosprávy sú dlhodobo podfinancované. Chce, aby vláda začala tento problém riešiť. Okrem rodinného balíčka kritizuje ZMOS aj zákon o zvýšení príplatkov za nadčasy v noci a cez víkend, ktorý s nimi vláda takisto riadne nekonzultovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny