Na hlavný obsah

Becquerel náhodne objavil rádioaktivitu

Za svoj objav získal aj Nobelovu cenu.

Becquerel náhodne objavil rádioaktivitu
Na snímke francúzsky fyzik a objaviteľ rádioaktivity uránu a jeho solí Antoine Henri Becquerel. Foto: Wikipedia – voľné dielo

Francúzsky fyzik, objaviteľ rádioaktivity uránu a jeho solí Antoine Henri Becquerel, laureát Nobelovej ceny, sa narodil pred 170 rokmi.

Becquerel sa narodil 15. decembra 1852 v Paríži v rodine, ktorá dala svetu štyri generácie vedcov. Jeho dedo a otec boli riaditeľmi francúzskeho Múzea prírodných vied. Becquerel študoval prírodné vedy na parížskej polytechnike a neskôr na stavebnej škole. V roku 1890 sa oženil a mal syna Jeana, ktorý sa tiež venoval vede.

Najbližšia mu vždy bola fyzika. Zaoberal sa špeciálne optikou. V roku 1896 pri skúmaní fosforescencie Becquerel náhodne objavil prirodzenú rádioaktivitu. Na fotografických doskách pri pokuse s uránovými soľami sa objavili obrazce.

Po opakovaných pokusoch Becquerel usúdil, že sa vytvorili pod vplyvom žiarenia, ktoré nepochádza zo Slnka. Jav dostal názov rádioaktivita. Za jeho objav získal Becquerel v roku 1903 Nobelovu cenu.

Vyskúšal aj pôsobenie na ľudský organizmus

Becquerel podobne ako ďalší fyzik Pierre Curie vyskúšal pôsobenie rádioaktívnej látky na ľudský organizmus. Určitý čas nosil vzorku rádioaktívnej látky na tele. Jej kontaktom s pokožkou vznikla rana, ktorá sa dlho hojila. Táto vlastnosť rádioaktivity sa ihneď začala využívať v medicíne na odstraňovanie nádorov.

Becquerel vypracoval o rádioaktivite prehľadovú štúdiu a vo výskume ďalej nepokračoval. V roku 1908 ho zvolili za prezidenta Akadémie vied, ale už koncom augusta toho istého roka zomrel na infarkt. Jeho meno nesie jednotka intenzity žiarenia rádioaktívneho zdroja aj kráter na Mesiaci a na Marse.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet