Na hlavný obsah

Betlehemské svetlo je už aj na Slovensku

Tento rok má priniesť nádej na mier na Ukrajine.

Betlehemské svetlo je už aj na Slovensku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Betlehemské svetlo, a teda plamienok pokoja, lásky a nádeje zo Svätej zeme je už aj na Slovensku. Skauti si ho prevzali vo Viedni a pod Tatrami odovzdali ďalej Poliakom. Tento rok je symbolický, má priniesť nádej na mier na Ukrajine.

Svetielko nádeje pre opustených, osamelých či chorých, ale aj pre všetkých ľudí dobrej vôle, rozsvietilo jeden z popradských chrámov. Desiatky poľských harcerov si práve tu plamienok odpálili a zanesú ho ďalej na sever Európy.

„Je to veľká úloha, ohromná zodpovednosť, ale aj radosť. Urobíme všetko čo bude v našich silách, aby sme ho zaniesli všetkým ľuďom dobrej vôle,“ povedala zástupkyňa poľských harcerov.

Plamienok z Baziliky narodenia pána v Betleheme putuje cez 30 krajín sveta. Na Slovensku ho do kostolov, domovov dôchodcov či priamo k osamelým ľuďom roznesú slovenskí skauti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Betlehemské svetlo sa odpaľuje zo sviečky na sviečku, čím sa akoby zapaľovala reťaz sveta, aby na Štedrý deň rozsvietila celé Slovensko,“ vysvetlil Marián Suvák, koordinátor betlehemského svetla.

Slovenskí skauti priamo z Popradu pocestujú na ukrajinskú hranicu. Tam svetlo odovzdajú aj ukrajinským skautom. „Pevne veríme, že ukrajinskí skauti, ktorí preberú tento plamienok, budú môcť aspoň symbolicky rozžiariť svoju vojnou sužovanú krajinu,“ dodal Suvák.

Odovzdávanie svetla sprevádzali mierne komplikácie. Niektorí do kostola dobehli doslova na poslednú chvíľu. Meškali pre výdatnú snehovú nádielku, ktorá v nedeľu (11. 12.) zasiahla aj Tatry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko