Na hlavný obsah

Biatlon: Prvý šprint sezóny vyhral Nór Thingnes Bö

Slovák Šima obsadil 28. miesto.

Biatlon: Prvý šprint sezóny vyhral Nór Thingnes Bö
Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö. Foto: TASR/AP

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö triumfoval v sobotňajšom (3. 12.) šprinte 1. kola Svetového pohára vo fínskom Kontiolahti. Preteky mužov na 10 km zvládol za 23:09,0 minúty a pripísal si 56. individuálny triumf v kariére. Zároveň sa dostal na čelo celkového poradia SP o bod pred Švéda Martina Ponsiluomu.

Druhý finišoval ďalší Nór Sturla Holm Laegreid s odstupom 10,5 s a tretí skončil Nemec Roman Rees (+28,8 s). Slovák Michal Šima obsadil 28. miesto a pripísal si 13 bodov do hodnotenia SP.

Dvadsaťdeväťročný Bö ovládol preteky aj napriek tomu, že urobil jednu chybu na strelnici. Olympijský víťaz v najkratšej disciplíne zo ZOH v Pekingu mal najrýchlejší bežecký čas, druhý Sebastian Samuelsson zo Švédska stratil 19,8 s a tretí Laegreid až 27,4 sekundy.

V úvodnom šprinte novej sezóny sa už po prvej čistej streľbe zaradil na čelo s časom 7:39,7 minúty a i keď na stojke chyboval udržal sa na prvom mieste. Svoj dvojsekundový náskok na svojho reprezentačného kolegu v záverečnom kole ešte vylepšil na 10,5 s a napravil výkon z vytrvalostných pretekov na 20 km, keď so štyrmi chybami obsadil 12. miesto.

Slovák Michal Šima zvládol obe streľby bez zaváhania a vďaka tomu obsadil bodované 28. miesto so stratou 1:45,7 minúty na víťaza. Naopak Tomášovi Sklenárikovi sa nedarilo a po štyroch nepresných výstreloch skončil až na 86. pozícii a nepostúpil do nedeľňajších (4. 12.) stíhacích pretekov.

Od 13.45 h je v Kontiolahti na programe šprint žien na 7,5 km.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport