Na hlavný obsah

Biden podpísal zákon o ochrane manželstiev osôb rovnakého pohlavia

Označil to za nevyhnutný krok.

Biden podpísal zákon o ochrane manželstiev osôb rovnakého pohlavia
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden podpísal v utorok (13. 12.) prelomový zákon, ktorý na federálnej úrovni uznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Túto legislatívnu normu označil za nevyhnutý krok smerom „k rovnosti, slobode a spravodlivosti„. Informovali agentúry AP a AFP.

„Tento zákon a láska, ktorú bráni, sú úderom pre nenávisť vo všetkých jej formách,“ vyhlásil Biden. Zákon predtým prijali obe komory amerického Kongresu. Jeho podpísanie prezidentom, ktoré bolo posledným krokom v schvaľovacom procese, sprevádzala ceremónia na Južnom trávniku Bieleho domu, kde sa zhromaždili stovky ľudí.

„Dnes je dobrý deň,“ prihovoril sa im z pódia Biden, pred ktorým vystúpila aj viceprezidentka USA Kamala Harrisová. „Deň, keď Amerika urobila zásadný krok smerom k rovnosti, slobode a spravodlivosti, a to nielen pre niektorých, ale pre všetkých. (Krok) smerom k vytvoreniu krajiny, v ktorej sú slušnosť, dôstojnosť a láska uznávané, ctené a chránené,“ dodal americký prezident.

Na ceremónii vystúpili napríklad aj držitelia Grammy – anglický spevák Sam Smith, ktorý sa identifikuje ako rodovo nebinárny, či americká speváčka Cyndi Lauperová, ktorá je dlhoročnou bojovníčkou za práva komunity LGBT+.

Uznávať ich budú všetky štáty

Manželstvá osôb rovnakého pohlavia budú v súlade s novým zákonom musieť uznávať aj tie štáty USA, ktoré takéto zväzky nepripúšťajú, a to v prípade, že boli uzavreté v niektorom americkom štáte, ktorý ich povoľuje. Legalizovať ich na svojom území naďalej nemusia.

Zámerom zákona je, aby Najvyšší súd USA nemohol zrušiť platnosť svojho verdiktu z roku 2015. Podľa neho majú páry rovnakého pohlavia ústavou zaručené právo uzavrieť manželstvo vo všetkých 50 štátoch USA.

Najvyšší súd USA, v ktorom dnes majú prevahu konzervatívni sudcovia, v júni zrušil ústavné právo ženy (priznané verdiktom v roku 1973) na interrupciu a rozhodnutie o zákonnosti tohto zákroku ponechal na jednotlivé americké štáty. Mnoho politikov z Demokratickej aj Republikánskej strany sa obávalo, že podobne by mohol rozhodnúť aj v prípade manželstiev LGBT+ osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet