Na hlavný obsah

Spojené štáty budú stáť po boku Ukrajiny tak dlho, ako bude treba, povedal Biden

Rusko podľa neho používa zimu ako zbraň.

Spojené štáty budú stáť po boku Ukrajiny tak dlho, ako bude treba, povedal Biden
Americký prezident Joe Biden (vpravo) a prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) vítajú ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (uprostred). Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden prisľúbil v stredu (21. 12.) Ukrajine a jej obyvateľom, že v boji proti Rusku nebudú nikdy sami a Spojené štáty budú stáť po ich boku tak dlho, ako to bude potrebné. Šéf Bieleho domu to povedal počas tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo Washingtone.

„Nikdy nebudete sami. Američania sú na každom kroku tejto cesty s vami. Ostaneme s vami tak dlho, ako bude treba,“ uviedol Biden s tým, že „boj Ukrajiny je súčasťou niečoho väčšieho“.

Americký prezident ďalej dodal, že Rusko používa zimu ako zbraň proti obyvateľom Ukrajiny. „Rusko používa ľudí ako zbraň, núti ich mrznúť a vyhladováva ich. Je to posledný príklad zverstiev, ktoré ruská armáda pácha proti Ukrajincom,“ povedal Biden.

Zároveň dodal, že ruský prezident Vladimir Putin „nemá v úmysle túto krutú vojnu zastaviť. (Putin) zlyhá. Je dôležité, aby on a všetci ostatní videli, že ja a prezident Zelenskyj sme zjednotení,“ citujú Bidena televízia Sky News a denník The Guardian.

Nový balík pomoci

Šéf Bieleho domu okrem toho znovu poukázal na nový  balík pomoci v hodnote 1,85 miliardy amerických dolárov (približne 1,74 miliardy eur), ktorého súčasťou budú aj systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Tento balík USA avizovali v spojitosti so stredajšou návštevou Zelenského vo Washingtone.

Zelenskyj počas konferencie Bidenovi poďakoval za tento nový balík pomoci a systémy Patriot, ktoré „výrazne posilnia vzdušnú obranu našej krajiny“.

Zelenského návšteva Washingtonu je jeho prvou zahraničnou cestou od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu 24. februára. To, že mohol vycestovať podľa Zelenského znamená, že situácia na Ukrajine je vďaka pomoci USA „pod kontrolou“, píše agentúra AP.

„Pre mňa ako prezidenta nie je spravodlivý mier o kompromisoch,“ uviedol Zelenskyj. A to s tým, že vojna sa skončí, keď sa obnovia suverenita, sloboda a územná celistvosť jeho krajiny.

„Mám dobrý pocit ohľadom solidarity súvisiacej s podporou Ukrajiny,“ uistil Zelenského Biden.

Investícia do bezpečnosti

Pomoc smerovaná Ukrajine zo Spojených štátov nie je charitou ale investíciou do svetovej bezpečnosti. Vyhlásil to v stredu ukrajinský prezident v príhovore, ktorý predniesol v americkom Kongrese. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

„Je pre mňa veľkou cťou, že som v americkom Kongrese a hovorím k vám a všetkým Američanom. Napriek všetkým beznádejným a ponurým scenárom Ukrajina nepadla. Je stále živá a kope,“ vyhlásil Zelenskyj na úvod svojho príhovoru.

„Porazili sme Rusko v boji o mysle sveta,“ uviedol ukrajinský prezident, ktorého členovia Kongresu privítali v stoji. Traja americkí zákonodarcovia tiež v rukách držali ukrajinskú vlajku.

„Vaše peniaze nejdú na charitu, je to investícia do svetovej bezpečnosti a demokracie, s ktorou zaobchádzame čo najzodpovednejšie,“ povedal Zelenskyj.

Podľa Zelenského bude výsledok vojny na Ukrajine formovať svet celé generácie. „Tento boj určí to, v akom svete budú žiť naše deti a vnúčatá a potom ich deti. Tento boj nemožno ignorovať dúfajúc, že oceán alebo niečo iné vám ponúkne ochranu,“ uviedol ukrajinský prezident.

Podľa Reutersu sa Zelenskyj snažil svojím príhovorom osloviť členov Kongresu, predovšetkým Republikánov, ktorí sú stále viac skeptickí v súvislosti s miliardami dolárov, ktoré USA posielajú v rámci pomoci Ukrajine.

Ukrajinský prezident na záver americkým zákonodarcom daroval ukrajinskú vlajku, ktorá pochádza z mesta Bachmut ležiaceho na frontovej línii. Toto mesto Zelenskyj osobne navštívil len pár dní pred vycestovaním do Spojených štátov.

Zelenskyj sa svojím stredajším vystúpením pripojil k mnohým ďalším svetovým lídrom, ktorí predniesli príhovor na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. Reuters v tejto súvislosti napríklad spomína takmer legendárne návštevy britského premiéra Winstona Churchilla, ktorý sa počas druhej svetovej vojny prihovoril Kongresu viackrát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet