Na hlavný obsah

Bieloruskú olympijskú medailistku v plávaní odsúdili v neprítomnosti

Na 12 rokov.

Bieloruskú olympijskú medailistku v plávaní odsúdili v neprítomnosti
Olympijská medailistka Aljaksandra Herasimenjová. Foto: ČTK/AP/Thanassis Stavrakis

V Bielorusku odsúdili v pondelok (26. 12.) v neprítomnosti na 12-ročné väzenie dvoch opozičných aktivistov, ktorí z tejto krajiny ušli. Agentúra AP uvádza, že ide o vôbec prvý rozsudok voči bieloruským disidentom vynesený v ich neprítomnosti.

Odsúdenými sú trojnásobná olympijská medailistka v plávaní Aljaksandra Herasimenjová a opozičný aktivista Alexandr Opejkin.

Súd v Minsku ich usvedčil z viacerých obvinení vrátane „vyzývania na zavedenie sankcií“ pre Bielorusko a ďalších činov, ktorých zámerom bolo „uškodiť národnej bezpečnosti“. Obom vymerali 12-ročné väzenie, informovala bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, ktorá žije v exile v Litve, odsúdila pondelňajšie verdikty voči Herasimenjovej aj Opejkinovi. „Hanebné!… Takto sa (bieloruský) režim snaží potrestať svojich odporcov v exile,“ napísala na Twitteri. „Režim sa k nim nemôže dostať, no bol im zabavený majetok v Bielorusku vrátane auta a bytu,“ dodala.

Súd v Minsku nariadil v pondelok aj skonfiškovanie jej bytu, auta, a tiež zabavenie približne 45 000 eur na jej bankových účtoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet