Na hlavný obsah

Boris Johnson dostal za prejavy prednesené po demisii milión libier

Išlo o štyri prejavy.

Boris Johnson dostal za prejavy prednesené po demisii milión libier
Bývalý britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Bývalý britský premiér Boris Johnson zarobil až jeden milión libier (približne 1,2 milióna eur) za štyri prejavy, ktoré predniesol po tom, čo v septembri odstúpil z postu lídra vládnej Konzervatívnej strany. Vyplýva to z oficiálnych záznamov o finančných záležitostiach členov britského parlamentu, ktoré zverejnili v stredu (14. 12.). Informovala agentúra Reuters.

Johnson podal demisiu v septembri po tom, čo v dôsledku rôznych škandálov stratil podporu časti vlastných ministrov a zákonodarcov. Organizoval napríklad večierky v londýnskom sídle vlády v čase, keď zvyšok Británie musel pre pandémiu koronavírusu dodržiavať prísne lockdowny.

Johnson dostal za štyri prejavy prednesené v priebehu októbra a novembra viac ako milión libier. To vychádza na približne 30 000 libier za hodinu.

Agentúra Reuters pripomína, že Boris Johnson musí ako člen britského parlamentu priznávať všetky externé zdroje príjmov aj súvisiaci počet odpracovaných hodín.

Johnsonovým najdrahším prejavom bol príhovor v americkej firme Centerview Partners v New Yorku. Zinkasoval zaň viac ako 277 000 libier. Ako celkový odpracovaný čas expremiér uviedol deväť hodín, pričom spomínaná americká firma mu zaplatila dopravu aj ubytovanie.

Ďalšie prejavy, za ktoré dostal Johnson štedro zaplatené, boli pre indický denník Hindustan Times, na Svetovom samite CNN a na stretnutí svetovej Rady poisťovacích agentov a maklérov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet