Na hlavný obsah

Bratislava sa pridá k samosprávam, ktoré začnú rok 2023 v rozpočtovom provizóriu

Ako príčinu udáva dynamiku legislatívnych zmien.

Bratislava sa pridá k samosprávam, ktoré začnú rok 2023 v rozpočtovom provizóriu
Na snímke Bratislavský hrad a Staré Mesto. Foto: pixabay.com

Hlavné mesto sa pridá k samosprávam, ktoré začnú rok 2023 v rozpočtovom provizóriu. Odôvodňuje to tým, že návrh rozpočtu na budúci rok nebolo možné pripraviť pre dynamiku legislatívnych zmien.

Materiál by mal byť hotový na prelome rokov, prípadne v januári 2023. Uviedla to hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

„Vzhľadom na dynamiku prijímaných legislatívnych zmien doteraz nebolo možné pripraviť návrh rozpočtu. Aktuálne pracujeme na jeho príprave a predpokladáme, že finálny návrh bude na prelome rokov, respektíve v januári 2023,“ skonštatovala Schmucková. Materiál by mal byť zverejnený koncom januára.

Hlavné mesto pritom dlhodobo upozorňovalo, že zvýšenie daňového bonusu, ktorý v utorok (6. 12.) odobrili poslanci Národnej rady SR, bude mať zásadne negatívny vplyv na chod služieb pre obyvateľov, ktoré poskytujú samosprávy.

„Nové zákonné povinnosti a inflácia už mestám a obciam ukrojili zdroje v hodnote približne jednej miliardy eur a schválená legislatíva spôsobí ďalšie výpadky príjmov v miliónoch eur,“ podotýka Schmucková.

Kompenzácie stačiť nebudú

Sľubované kompenzácie na ich vykrytie samosprávam podľa magistrátu stačiť nebudú. Aby udržal poplatky na súčasnej úrovni, mesto šetrí na prevádzke úradov a zamestnancoch. „V nevyhnutnej miere obmedzujeme služby aj tam, kde je to možné,“ doplnila Schmucková.

V rozpočtovom provizóriu by mali začať budúci rok viaceré bratislavské mestské časti. Dôvodom je, že chcú pripraviť čo najzodpovednejšie rozpočty a momentálne je pred nimi „ešte veľa neznámych“.

Samosprávy nevylučujú ani zvyšovanie daní a poplatkov. Do rozpočtového provizória ide aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Argumentuje tým, že zastupiteľstvu, v ktorom v tomto volebnom období sedí množstvo nových poslancov, chce dať dostatočný priestor na oboznámenie sa s jednotlivými zložkami rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny