Na hlavný obsah

Britská vláda prisľúbila Ukrajine pomoc vo výške 2,3 miliardy libier

Suma zahŕňa aj nevojenskú a humanitárnu pomoc.

Britská vláda prisľúbila Ukrajine pomoc vo výške 2,3 miliardy libier
Miestne ženy stoja pred rodinnými domami, ktoré zničil ďalší ruský raketový útok v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Britská vláda vyčlení na podporu Ukrajiny v budúcom roku 2,3 miliardy libier (viac ako 2,6 miliardy eur), uviedol vo štvrtok (29. 12.) britský minister obrany Ben Wallace.

Cieľom je podľa neho zabezpečiť, aby ukrajinská armáda mala zbrane, ktoré potrebuje pri snahe vytlačiť ruských okupantov zo svojej krajiny. Uviedol tiež, že suma zahŕňa aj nevojenskú a humanitárnu pomoc, píše agentúra Reuters.

Wallace prisľúbil „ďalšiu podporu v hodnote 2,3 miliardy libier v nasledujúcom roku, ktorou zabezpečíme, aby Ukrajinci mali k dispozícii zbraňové systémy, ktoré potrebujú“. „V súčasnosti im Spojené kráľovstvo bude pomáhať pri ich nákupe z iných častí sveta,“ citovala ministra britská tlačová agentúra PA.

Podľa nemeckého Inštitútu pre svetové hospodárstvo v Kieli je Veľká Británia po Spojených štátoch druhým najväčším poskytovateľom vojenskej podpory Ukrajine.

Druhý najväčší poskytovateľ pomoci

Od januára do novembra darovala zbrane a vybavenie v hodnote takmer dvoch miliárd eur a vyčlenila ďalších 2,2 miliardy eur na nákupy ukrajinskej armády. Koná sa tu aj výcviková misia pre tisíce ukrajinských vojakov.

Wallace upozornil, že Británia nedávno darovala Kyjevu tisíce protilietadlových rakiet na obranu pred ruským bombardovaním.

„Veľká Británia zároveň poskytuje svoje vedomosti a odborné znalosti v snahe zabezpečiť lepšiu koordináciu pozemnej protivzdušnej obrany. Zároveň však vyvíja úsilie, aby Ukrajina dokázala zvíťaziť v teréne, aby dokázala zatlačiť ruské sily,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet