Na hlavný obsah

Britská vláda rozhodla o nasadení 1 200 vojakov počas štrajkov

Štrajkovať budú vodiči sanitiek, zdravotné sestry či pracovníci pošty.

Britská vláda rozhodla o nasadení 1 200 vojakov počas štrajkov
Ilustračná snímka britskej vlajky. Foto: Unsplash

Britská vláda v nedeľu (18. 12.) oznámila, že nasadí 1 200 vojakov namiesto štrajkujúcich vodičov sanitiek a personálu na hraniciach.

K tomuto kroku pristúpila v čase, keď počas tohto týždňa až do Vianoc sa ohlásili protestné akcie zamestnancov rôznych odvetví. Informuje o tom agentúra AP.

Vodiči sanitiek organizujú štrajk v stredu (21. 12.). Počas nadchádzajúcich dní sa očakáva aj štrajk zdravotných sestier, zamestnancov železníc, úradníkov z pasových úradov a pracovníkov pošty.

Pracovníci viacerých odvetví v Británii žiadajú zvýšenie platov z dôvodu zvyšujúcich sa nákladov na život. Inflácia dosahuje viac než 11 %, čo je najrýchlejšie tempo jej rastu za obdobie viac než 40 rokov. Dôvodom je najmä zvýšenie cien potravín a energií.

Konzervatívna vláda tvrdí, že dvojciferné zvýšenie miezd by ešte viac zvýšilo rast inflácie. Britský premiér Rishi Sunak pre nedeľňajšie vydanie novín The Sun označil šéfov odborov za „grinchov, ktorí si chcú ukradnúť Vianoce pre svoje vlastné politické ciele“.

Podľa poslanca Olivera Dowdena „by bolo nezodpovedné, keby sa platy vo verejnom sektore a inflácia vymkli spod kontroly“. „Robíme v ekonomike pokroky. Nevystavujte to riziku týmito nedostupnými požiadavkami,“ povedal v rozhovore pre BBC.

Šéfovia odborov kritizovali nasadenie vojakov, keďže podľa nich armáda nie je „dostatočne vycvičená“ na to, aby strážila hranice krajiny alebo šoférovala sanitky, píše spravodajská stanica Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet