Na hlavný obsah

Britská vláda schválila výstavbu kontroverznej novej uhoľnej bane

Environmentalisti tvrdia, že tým podkopáva klimatické záväzky krajiny.

Britská vláda schválila výstavbu kontroverznej novej uhoľnej bane
Ilustračná snímka britskej vlajky. Foto: Unsplash

Britská vláda v stredu (7. 12.) udelila povolenie na výstavbu kontroverznej novej uhoľnej bane v severnom Anglicku, prvej za uplynulé desaťročia. Informovala o tom agentúra AFP.

Projekt, ktorý sa zrealizuje v grófstve Cumbria na severozápade Anglicka, už dlho čelí protestom environmentálnych aktivistov. Jeho cieľom je dosiahnuť prevádzku s čistými nulovými emisiami uhlíka.

Minister pre komunity a miestnu samosprávu Michael Gove je podľa vlastných slov spokojný, že „v súčasnosti existuje britský a európsky trh s uhlím“ a „je veľmi pravdepodobné, že globálny dopyt po tejto komodite zostane“.

Baňu v blízkosti mesta Whitehaven vybuduje austrálska spoločnosť West Cumbria Mining. V bani sa bude ťažiť uhlie, ktoré sa použije na výrobu ocele, nie na výrobu elektrickej energie, uviedla vláda v Londýne.

Environmentalisti nesúhlasia

Jej záväzok postupne ukončiť výrobu energie z uhlia do roku 2024 zostáva v platnosti, zdôraznila. Environmentálne skupiny však tvrdia, že schválenie výstavby novej bane podkopáva záväzky Británie v oblasti ochrany klímy.

„Vláda riskuje, že sa stane veľmocou v klimatickom pokrytectve, a nie v klimatickom vodcovstve,“ uviedla organizácia Greenpeace. „Schválenie tejto uhoľnej bane znižuje dôveryhodnosť Británie v oblasti klímy,“ dodalo združenie Oxfam.

Británia chce byť do roku 2050 uhlíkovo neutrálna a britský expremiér Boris Johnson na vlaňajšej konferencii OSN o zmene klímy COP26 v Glasgowe prisľúbil, že z krajiny urobí „Saudskú Arábiu“ veternej energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet