Na hlavný obsah

Britský kráľ udelil gitaristovi Queen Brianovi Mayovi rytiersky titul

Vymenoval ďalších rytierov aj dámy.

Britský kráľ udelil gitaristovi Queen Brianovi Mayovi rytiersky titul
Gitarista legendárnej skupiny Queen Brian May. Foto: TASR/AP

Britský kráľ Karol III. udelil v piatok (30. 12.) gitaristovi britskej rockovej skupiny Queen Brianovi Mayovi rytiersky titul. Vyznamenal aj ďalšie osobnosti z oblasti umenia, vedy, verejného života či športu vrátane veľvyslankýň spojeného kráľovstva na Ukrajine a v Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice BBC.

Maya ocenenil za jeho službu v oblasti hudby a dobročinnosti. Tento gitarista vystupoval proti likvidácii jazvecov a lovu líšok v Spojenom kráľovstve prostredníctvom organizácie na ochranu zvierat. Tú založil v roku 2010 a volá sa Save Me (Zachráň ma) podľa piesne skupiny Queen, vysvetľuje BBC.

May pre AP vyjadril presvedčenie, že toto vyznamenanie mu prinesie o niečo väčší vplyv. Kráľ Karol III. v piatok udelil vyznamenania rôzneho stupňa stovkám osobností vrátane umelcov, zástupcov spoločnosti či športovcov, píše AP.

Rytiersky titul získal aj hrnčiar Grayson Perry a olympijská víťazka v heptatlone z roku 2000 Denise Lewisová dostala titul dáma. Britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová a veľvyslankyňa v Rusku Deborah Bronnertová sa stali dámami Rádu svätého Michala a svätého Juraja, píše BBC.

Britský panovník udeľuje vyznamenania dvakrát do roka osobnostiam za zásluhy, výnimočné úspechy či službu. Ich príjemcov v rôznych kategóriách vyberajú štátne orgány na základe návrhov vlády a verejnosti. Čestné vyznamenania pre občanov cudzích krajín navrhuje britské minister zahraničných vecí.

Rytiersky titul má pôvod v stredoveku a jeho držiteľ môže používať oslovenie „Sir“, píše BBC. Karol III. tieto vyznamenania udeľoval po prvý raz. Jeho matka, dlhoročná kráľovná Alžbeta II., zomrela v septembri tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet