Na hlavný obsah

Burkina Faso nariadila koordinátorke OSN opustiť krajinu

A to ešte v deň, kedy jej to krajina nariadila.

Burkina Faso nariadila koordinátorke OSN opustiť krajinu
Ilustračná snímka vlajky Burkina Faso. Foto: pixabay.com

Burkina Faso nariadila v piatok (23. 12.) koordinátorke OSN pre humanitárne záležitosti Barbare Manziovej opustiť krajinu, a to ešte v ten istý deň. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

V Burkine Faso, ktorá má približne 21 miliónov obyvateľov, sa v septembri uskutočnil už druhý vojenský prevrat v priebehu roka, pripomína DPA. Talianka Manziová rodinám zamestnancov OSN odporučila, aby opustili hlavné mesto krajiny Ouagadougou.

Ministerka zahraničných vecí Burkiny Faso Olivia Rouambová vyhlásila, že Manziovú vyhostili za jej rozhodnutie „jednostranne“ stiahnuť z hlavného mesta Ouagadougou zamestnancov OSN, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná, píše AFP. To podľa Rouambovej poškodzuje dobrú povesť krajiny a odrádza možných investorov.

Zdroj z prostredia diplomacie pre AFP povedal, že vyhostenie Manziovej stavia Burkinu Faso do chúlostivej situácie v období, keď táto krajina potrebuje partnerov na riešenie bezpečnostnej a humanitárnej krízy. Ďalší diplomatický zdroj uviedol, že vyhosteniu Manziovej predchádzalo množstvo „vzájomných obvinení“.

Burkina Faso pred niekoľkými dňami vyhostila dvoch Francúzov pracujúcich pre miestnu spoločnosť, ktorých úrady obvinili zo špionáže, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet