Na hlavný obsah

Bývalý šéf podsvetia by mohol podať žiadosť o prepustenie

Mikuláš Černák si odpykáva doživotie.

Bývalý šéf slovenského podsvetia Mikuláš Černák.
Bývalý šéf slovenského podsvetia Mikuláš Černák.Foto: TASR

Bývalý šéf slovenského podsvetia, Mikuláš Černák, môže čoskoro podať žiadosť o podmienečné prepustenie. Aj napriek tomu, že ho odsúdili na doživotie. Zákon to totiž umožňuje. Najvyššie tresty si na Slovensku odpykáva 59 osôb.

Doživotný trest si Černák odpykáva v leopoldovskej väznici za desiatky vrážd. Po odsedení si 25 rokov za mrežami môže podľa zákona požiadať o podmienečné prepustenie. Stať sa tak môže na jar.

Kľúčovú úlohu pri posudzovaní jeho žiadosti o prepustenie zohrajú posudky. Z väznice, kde si odpykáva trest, ale aj od psychológov, či psychiatrov. „A na základe toho sudca rozhoduje a zisťuje skutočnosti typu, či osoba nebude nebezpečná pre svoje okolie,“ vysvetlil investigatívny novinár Ivan Mego.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V čase, keď túto trestnú činnosť páchal, tu boli úplne divoké pomery, strieľalo sa za bieleho dňa, vybuchovali tu autá. Táto doba je už úplne iná,“ povedala Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru.

Ak by súd Černáka podmienečne prepustil, všetko nasvedčuje tomu, že sa vráti do obce Telgárt na strednom Slovensku. Svoj rodný dom dal kompletne zrekonštruovať. Otázne je, či sa človek, ktorý zavraždil desiatky ľudí a odsedel si 25 rokov vo väzení, dokáže zaradiť do spoločnosti.

Ak súd žiadosť Mikuláša Černáka o prepustenie zamietne, bude ju môcť podať opäť o rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko