Na hlavný obsah

Časopis Time označil za osobnosť roka 2022 Volodymyra Zelenského

Urobil tak aj britský denník Financial Times.

Časopis Time označil za osobnosť roka 2022 Volodymyra Zelenského
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Časopisu Time označil za osobnosť roka 2022 ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho rozhodnutie neutiecť po začiatku ruskej invázie z Kyjeva, ale zostať v ukrajinskej metropole, označuje za osudové.

Podľa Time Zelenského zotrvanie v Kyjeve ukázalo jednotu ukrajinskej vlády i Ukrajincov, už od prvého krátkeho videa zverejneného na sociálnych sieťach 25. februára, teda deň po vpáde ruských vojsk.

Odvtedy Zelenskyj cez každodenné videoprejavy a vo videoprejavoch z európskych parlamentov či odovzdávaní hudobných cien Grammy neustále všetkým pripomínal, že Rusko útočí na jeho krajinu, píše Time.

„Tohtoročná voľba bola najjednoznačnejšia, akú pamätáme. Či v nás bitka o Ukrajinu vzbudzuje nádej alebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svet takým spôsobom, aký sme nevideli už desiatky rokov,“ skonštatoval časopis.

Osobnosť roka denníka Financial Times

Za osobnosť roka vyhlásil Zelenského v pondelok (5. 12.) aj britský denník Financial Times. Lídra Ukrajiny prirovnal k britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi, ktorý za druhej svetovej vojny stál na čele odporu proti nacistickému Nemecku.

Ukrajinský prezident dokázal podľa neho presvedčiť zahraničných spojencov, aby prevzali obrovské vojnové náklady a ponúkli Kyjevu cestu k členstvu v Európskej únii.

Oba tituly, Financial Times aj Time vlani vyhlásili za osobnosť roka podnikateľa a miliardára Elona Muska.

Od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine strmo vzrástla Zelenského popularita na Ukrajine aj v zahraničí. V Kyjeve už prijal množstvo svetových politikov, na ktorých apeluje, aby ešte viac sprísnili protiruské sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet