Na hlavný obsah

Cena plynu v Európe je najnižšia od vypuknutia vojny na Ukrajine

Padla pod 80 eur za MWh.

Cena plynu v Európe je najnižšia od vypuknutia vojny na Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe pokračujú v poklese ôsmy obchodný deň po sebe a dostali sa na najnižšiu úroveň od začiatku vojny na Ukrajine. Informuje o tom agentúra DPA.

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci na burze TTF v Amsterdame v stredu (28. 12.) ráno dočasne padla až na 76,18 eura za megawatthodinu (MWh). To bolo najmenej od februára.

V minulom týždni sa cena referenčného TTF kontraktu na plyn oslabila takmer o 30 %, pričom od polovice decembra klesla približne o 60 eur.

Predpovede počasia počítajú s tým, že teploty v severozápadnej Európe zostanú nad priemerom aj na začiatku nového roka. Naplnenosť európskych zásobníkov plynu sa počas víkendu zvýšila z 82,9 % na 83,1 %. Mierne počasie totiž umožnilo štátom nadmerný plyn ukladať do zásobníkov. Takisto sa výrazne zvýšila výroba veternej elektriny.

Pokles cien plynu v Európe pomohol tiež zmierniť tlak na ceny skvapalneného plynu (LNG) v Ázii. Obchodníci teraz pozorne sledujú, či extrémne počasie v USA naruší dodávky LNG do Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika