Na hlavný obsah

Česká snemovňa predĺžila ochranu utečencom z Ukrajiny

Trvať bude do konca marca 2024.

Česká snemovňa predĺžila ochranu utečencom z Ukrajiny
Ilustračná snímka českej vlajky. Foto: Unsplash

Utečenci z Ukrajiny si budú môcť predĺžiť dočasnú ochranu v Česku o rok, a to do konca marca 2024. Postup schválila v utorok (13. 12.) Poslanecká snemovňa.

Zákon následne posúdi Senát. Ak ho schváli, dostane ho na podpis prezident. Informoval o tom webový portál Novinky.cz.

Dočasná ochrana umožňuje utečencom prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, vzdelaniu či na trh práce. Úradom predĺženie ochrany, naopak, umožní zistiť presnejšie údaje o tom, koľko utečencov sa v Česku skutočne nachádza.

„Sme jednou z krajín, ktorých sa utečenecká vlna dotkla najviac,“ povedal k novele český vicepremiér Marian Jurečka.

Pokiaľ si Ukrajinci budú chcieť dočasnú ochranu predĺžiť, podľa novely sa budú musieť do konca marca elektronicky zaregistrovať. Registráciou dostanú termín osobnej návštevy pracoviska ministerstva vnútra, na ktorom získajú tzv. vízový štítok.

„Ak cudzinec nevykoná registráciu v určenom termíne, prípadne sa po registrácii do konca septembra 2023 nedostaví na vyznačenie vízového štítku, potom mu dočasná ochrana zanikne,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Novela prešla v dolnej komore iba hlasmi vládnych poslancov. Zákonodarcovia opozičných strán ANO a SPD sa hlasovania zdržali. Hnutiu ANO prekážalo napríklad to, že zákon sa prerokoval zrýchlene, teda v stave legislatívnej núdze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet