Na hlavný obsah

Cez sviatky sa vytvára množstvo odpadu. Sláviť sa však dá aj bez neho

Nakupovaním bez obalov a alternatívami baliaceho papiera.

Cez sviatky sa vytvára množstvo odpadu. Sláviť sa však dá aj bez neho
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Spolu so sviatkami sa často skloňuje téma odpadu. Nakupovanie, balenie darčekov či varenie, sa úplne bez odpadu nezaobíde, ale dá sa obmedziť. Napríklad tým, že sa pri nakupovaní vyhneme zbytočným obalom.

Základom je vziať si do obchodu alebo na trh vlastné tašky a nádobky. Kyslú kapustu je možné kúpiť na trhu vo vedierkach, ale ani predaj do vlastnej misky nie je problém. Koreniny sa dajú získať v bezobalovej predajni.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nie všetko sa dá nakúpiť do vlastných nádob. Problém je to najmä pri mäsových a mliečnych výrobkoch. „Tam sa zameriavať na tie, čo sú v jednom obale. Alebo čo sú v dobre recyklovateľných obaloch, napríklad v papieri,“ radí odborníčka na život bez odpadu Dana Moderdovská.

Platí to pri potravinách, ale aj ostatnom tovare. Za balenia zodpovedajú výrobcovia. K tomu aby používali ekologickejšie obaly ich tlačia zákony aj poplatky. Recyklovateľné sú lacnejšie. „Mnoho výrobcov prechádza k takým jogurtovým téglikom, ktoré sú čisto biele, a je na nich papierový obal, ktorý sa veľmi ľahko oddelí a veľmi ľahko vytriedi,“ vysvetlila Moderdovská

„Aj pre spotrebiteľa to nebude výhodné používať nerecyklovateľné jednorazové obaly. Bezobalový prístup je základným pilierom na znižovanie tvorby odpadov,“ podotkol generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu Ján Chovanec.

„Darčeky napríklad sa u nás balia do šatiek alebo do iných vecí a nie do baliacich papierov, ktoré len raz použijeme,“ dodala odborníčka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko